Država je po mnenju Mirka Ulčarja k tragičnemu dogodku pripomogla toliko kot morilec Plut. Foto: RTV SLO
Država je po mnenju Mirka Ulčarja k tragičnemu dogodku pripomogla toliko kot morilec Plut. Foto: RTV SLO
Država kriva za umor?

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začelo odločanje o odškodninski tožbi, v kateri Ulčar zatrjuje, da slovenska policija in tožilstvo nista dovolj poskrbela za varnost njegove družine, poroča TV Slovenija. Zaradi tega je po njegovem mnenju Plut februarja 2006 lahko umoril njegovo ženo Ljubico Ulčar. Od države zahteva 125.000 evrov in 300 evrov mesečne rente za vsakega otroka. To bi pomenilo vsaj kanček zadoščenja, pojasnjuje Ulčar.

Plut predčasno izpuščen zaradi vzornega vedenja
Silva Pluta so po 13 letih zaradi vzornega vedenja izpustili iz zapora, kjer je prestajal kazen za umor Marjance Matjašič. Odpotoval je v Srbijo, kjer naj bi novembra 2004 umoril Jasmino Djošić, o čemer so bili obveščeni slovenski organi, ki bi morali raziskati ta umor. A proti Plutu niso ukrepali več kot leto, dokler ni vdrl k Ulčarjevim in umoril Ljubico, opozarja pooblaščenec Ulčarjevih.

Pravobranilstvo zanika krivdo države
Državno pravobranilstvo pa vztraja, da ni prišlo do protipremoženjskega kaznivega dejanja in zato ne želijo privoliti v odškodnino. "Ta argument je pričakovan, saj vsak zanika svojo krivdo, bomo videli, komu bo na koncu sodišče verjelo," je za TV Slovenijo dejal Luka Devjek, zagovornik Mirka Ulčarja.

Plut je bil zaradi krutega umora obsojen na 30 let zapora, aprila 2007 pa je v zaporu storil samomor. Ulčar je še enkrat zatrdil, da je Pluta sicer bežno poznal, a da se nista družila.

A. S.

Država kriva za umor?