Kraj ogleda je poleg več 10 pripadnikov posebne enote policije varoval tudi policijski helikopter. Foto: BoBo
Kraj ogleda je poleg več 10 pripadnikov posebne enote policije varoval tudi policijski helikopter. Foto: BoBo
Rekonstrukcija zločina

Škrbićevo, dolgoletno partnerico Dejana Vidmarja, ki prestaja zaporno kazen zaradi ropa sefov banke SKB, so ugrabili 26. junija 2014 okoli 18.45 v središču Ljubljane. Združba naj bi od Škrbićeve hotela izvedeti, kje je okoli 20 milijonov evrov iz ropa banke, ki ga je Vidmar s sostorilci izvedel v noči na 1. november 2005.

Na ogledu so sodelovali sodnica Barbara Črešnar Debeljak, tožilka Mateja Gončin, Trivkovičeva zagovornica Tea Kovačič Mlinar, pa tudi nekateri bližnji žrtve, med drugim brata Bojan in Zoran Škrbić ter njen partner Dejan Vidmar.

Tako osumljeni Trivković kot Vidmar sta na ogled prispela v spremstvu pravosodnih policistov, v ločenih vozilih uprave za izvrševanje kazenskih sankcij. Tudi oglede posameznih lokacij, povezanih z ugrabitvijo Zorice Škrbić, so opravili ločeno. Trivkovića sta ob vsakem premiku spremljala dva pravosodna policista, varovali pa še trije pripadniki posebne enote policije. Kraj ogleda je poleg več 10 pripadnikov posebne enote policije varoval tudi policijski helikopter.

Ogled Trivkovićeve trditve morda nekoliko zamajal
Na prvem sojenju, na katerem je bil zaradi pomanjkljivih dokazov oproščen, je Trivković vztrajal, da pri ugrabitvi ni sodeloval, da preostalih storilcev ne pozna in da je bil na dan dogodka doma, kjer so imeli skupaj s prijatelji piknik. Takrat je tudi pojasnil, da se do gozda, kjer so mučili Škrbićevo, od njegove hiše ne da priti po bližnjici, in sicer zaradi rečnega kanala.

Terenski ogled vseh lokacij je Trivkovićeve trditve morda nekoliko zamajal. Ob cesti, ki loči gručo hiš, v kateri je tudi Trivkovićev dom, in gozd, namreč teče le manjši potok, ki ga peš ne bi bilo težko prečkati, čez potok je na nekaj mestih tudi prehod proti gozdu.

V ugrabitvi naj bi poleg Trivkovića sodelovali še Željko Petrović, Blagoje Sazdov in Senad Livadić ter za zdaj še dva neidentificirana ugrabitelja. Petrović, Sazdov in Livadić so vpletenost v ugrabitev in mučenje priznali že na predobravnavnem naroku ter na podlagi sporazuma o priznanju krivde dobili 15, 14 oziroma dve leti in dva meseca zapora. Le Trivković je krivdo ves čas zanikal, zato so zoper njega opravili celotni dokazni postopek, sodišče pa je zaradi pomanjkanja dokazov odločilo, da je nedolžen. Ljubljansko višje sodišče je oprostilno sodbo letos razveljavilo in odredilo novo prvostopenjsko sojenje.

Rekonstrukcija zločina