Na novinarski konferenci Policijske uprave Koper in Policijske uprave Primorsko-Goranske so poudarili, da tovrstno ravnanje policijskih sodelavcev v policiji v celoti zavračajo in ga označujejo kot posebej nevarnega tako za delovanje policije kot zaradi ogrožanja sodelavcev in vpliva na ugled policije. Foto: STA
Na novinarski konferenci Policijske uprave Koper in Policijske uprave Primorsko-Goranske so poudarili, da tovrstno ravnanje policijskih sodelavcev v policiji v celoti zavračajo in ga označujejo kot posebej nevarnega tako za delovanje policije kot zaradi ogrožanja sodelavcev in vpliva na ugled policije. Foto: STA
kriminalistična, policija, kriminalisti
V ponedeljkovih preiskavah je sodelovalo okoli 100 kriminalistov. Foto: MMC RTV SLO

Koprski kriminalisti in policisti so v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah začeli izvajati zaključne dejavnosti v kriminalistični preiskavi mednarodne kriminalne združbe, ki je opravljala kazniva dejanja s področja zlorabe prepovedanih mamil.
Kot so v ponedeljek sporočili z Generalne policijske uprave (GPU), pa je med prijetimi tudi osumljenec, zaposlen v kriminalistični policiji, in sicer zaradi suma, da je sodeloval v hudodelski združbi, ki je opravljala kazniva dejanja s področja prepovedanih mamil.

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Dean Jurič je na novinarski konferenci kot veliko težavo pri poteku preiskave izpostavil prav sodelovanje njihovega kolega kriminalista s preprodajalci.

"Posebej nevarno ravnanje"
Da kriminalist ni bil odkrit naključno, pa je zatrdil pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije pri GPU-ju Marjan Fank. Tako so bili že v preteklosti seznanjeni s podatki, da osumljeni kriminalist sodeluje z enim izmed osumljencev, pri izvajanju prikritih metod in ukrepov v letošnjem letu pa se je ta sum tudi potrdil. Kot je povedal Fank, je kriminalist osumljen več dejanj zlorabe položaja, članom kriminalne združbe pa je pomagal predvsem s podatki in nasveti o delovanju policije.

Ob tem je Fank poudaril, da tovrstno ravnanje v policiji v celoti zavračajo in ga označujejo kot posebej nevarnega tako za delovanje policije kot zaradi ogrožanja sodelavcev in vpliva na ugled policije.
Enega kriminalista naj bi aretirali tudi Hrvati
Več medijev poroča, da naj bi bil prijeti kriminalist, ki je pred združitvijo policijskih uprav vodil sektor za organizirano kriminaliteto na Policijski upravi Postojna, zdaj pa je po navedbah časnikov delal kot kriminalist na koprski policijski upravi, zadolžen za območje Postojne.

Na območjih Postojne, Sežane, Logatca in Ljubljane je okoli 100 kriminalistov in policistov izvajalo prijetja in hišne preiskave pri 18 osumljencih, iste dejavnosti pa so potekale tudi pri 15 osumljencih na Hrvaškem - hrvaški mediji pa so poročali, da je med njimi tudi eden iz vrst hrvaških kriminalistov.

Ljubljana-Postojna, Postojna-Reka
Ključnega pomena pri razkrinkanju kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s preprodajo heroina in kokaina, je bil sicer 40-letni državljan BiH-a s prebivališčem na območju Pivke, ki je od najmanj petih dobaviteljev na območju Ljubljane prevzemal večje količine heroina in kokaina, ta mamila pa so nato potovala na dveh relacijah.

Na relaciji Ljubljana-Postojna jim je že med preiskavo uspelo prestreči dva 100-gramska prevoza heroina, pri hišni preiskavi pri enem izmed kurirjev pa so zasegli še več kot 400 gramov heroina in 160 gramov kokaina. Večji transporti mamil so potekali tudi na relaciji Postojna-Reka, kjer je omenjeni 40-letnik skrbel za dobavo mamil za potrebe hrvaškega nezakonitega trga, hkrati pa je uspelo slovenskim organom pregona identificirati 13 oseb, ki so skrbele za preprodajo droge "na drobno" na širšem območju Postojne, Sežane, Logatca in Obale.

Zasegli kilogram heroina in 160 gramov kokakina
Na ozemlju Slovenije je policija zasegla več kot kilogram heroina in nekaj več kot 160 gramov kokaina, katerega vrednost se giblje med 50.000 in 70.000 evrov. Podali so ovadbe za 57 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami zoper skupno 33 osumljencev.

Sicer so že v času trajanja preiskave prijeli štiri kurirje, od katerih so trije v priporu, eden, za katerega je bil odrejen hišni pripor, pa je bil v vmesnem času že tudi pravnomočno obsojen. Danes bodo pred preiskovalnega sodnika privedli še štiri osumljence, med njimi tudi 40-letnega Pivčana, vse druge od 18 osumljencev v slovenskem delu preiskave pa so izpustili.