DSO Trebnje je o obstoju videoposnetkov obvestil anonimni pošiljatelj. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
DSO Trebnje je o obstoju videoposnetkov obvestil anonimni pošiljatelj. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Po poročanju TV Slovenija gre za dijakinjo, ki je opravljala počitniško delo v Domu starejših občanov Trebnje. Svoje početje je snemala in objavljala na družbenem omrežju TikTok. Ena izmed žrtev je dementna in nima svojcev.

Na posnetkih je videti, da je onemoglo varovanko vlekla za lase, boleče stisnila za nos, da je zakričala, na enem od posnetkov, pa se dijakinja snema, medtem ko pleše ob varovancu in ga sunkovito povleče za invalidski voziček.

Po informacijah TV Slovenija študenti in dijaki vedno delajo pod mentorstvom starejših zaposlenih. V tem istem zavodu je zaposlena tudi njena mati, ki je po poročanju televizije zelo skrbna delavka in priljubljena med varovanci.

Na posnetku je dijakinja oskrbovanko stisnila za nos, zaradi česar je ta zakričala od bolečine. Nato se je skušala z rokami obraniti pred dijakinjo, ta pa jo je povlekla za lase. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Na posnetku je dijakinja oskrbovanko stisnila za nos, zaradi česar je ta zakričala od bolečine. Nato se je skušala z rokami obraniti pred dijakinjo, ta pa jo je povlekla za lase. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Direktorica DSO-ja Trebnje Petra Kušar Stojakovič je dejala, da so v zavodu vzpostavili izredni notranji nadzor, žrtvi in njenim svojcem ponudili vso potrebno pomoč. "Bomo odreagirali in nemudoma uvedli vse potrebne postopke, ki bodo potrebni, da bo zadeva speljana tako, kot je prav in v najboljše dobro naših stanovalcev," je izjavila Petra Kušar Stojakovič.

Po informacijah TV Slovenija je bil zavod o nasilnih dogodkih prek anonimnega sporočila seznanjen že 1. septembra. O obstoju videoposnetkov jih je obvestil anonimni pošiljatelj. Na zavodu pravijo, da jih je poskušal izsiljevati. Takrat so takoj obvestili tudi policijo. "Na podlagi prejema nenavadnih elektronskih sporočil z vsebino, ki je nakazovala na izsiljevanje, pa smo se že obrnili na Policijsko postajo Trebnje, jih seznanili z zadevo ter jo predali v reševanje policiji," je povedala.

Simon Maljevac. Foto: Twitter/Vlada RS
Simon Maljevac. Foto: Twitter/Vlada RS

Maljevac: Zavod se je ustrezno odzval

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je najostreje obsodil dejanje, "ki so mu bili priča". Dejanje je bilo neprimerno, in takoj ko so bili z njim seznanjeni, so ukrepali, in sicer tako, da so stopili v stik z zavodom, kjer je bilo dejanje storjeno, in ga pozvali k dvojemu: da zaščiti žrtev in ji nudi vso potrebno pomoč ter da ustrezno ukrepa proti osebi, ki je dejanje storila.

Zavod je ustrezno odreagiral, je ugotavljal minister. Žrtev je dobila psihosocialno pomoč, zdravstveno pomoč in podpora bo dolgotrajna, so mu zagotovili v zavodu. Osebo, ki je dejanje storila – kot je bilo razvidno s prejetega posnetka – so prijavili pristojnim organom. Minister pričakuje, da bodo v zavodu izvedli tudi interni nadzor.

Odziv predsednika vlade

Starejši, zlasti tisti, ki ne zmorejo več skrbeti zase, so ena najranljivejših družbenih skupin, zato je vsakršno nasilje nad njimi nedopustno in zavržno, je na družbenem omrežju X zapisal predsednik vlade Robert Golob. Poudaril je, da moramo kot družba starejše zaščititi in jim nameniti posebno pozornost, saj si zaslužijo dostojno starost. "Skupaj se moramo zoperstaviti vsakršni obliki nasilja in sovražnega govora. Bodimo skupnost, ki temelji na solidarnosti in medgeneracijski povezanosti," je še pozval.

Ministrstvo bo pozvalo socialno zbornico, naj za zaposlene oblikuje izobraževanje z vidika preprečevanja nasilja.

Na novinarsko vprašanje, kaj bo ministrstvo storilo glede kadrovske stiske v DSO-jih, saj preobremenjenost in čezmerni stres tudi lahko povzročita neprimerne reakcije, je Maljevac odgovoril, da se v okviru reforme plačnega sistema javnega sektorja pogajajo o plačah zaposlenih, sprejeli pa so tudi nekaj ukrepov za lažje zaposlovanje. Na sistemski ravni se bo področje okrepilo zaradi sprejetega zakona o dolgotrajni oskrbi, je še napovedal.