Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Policisti so zavarovali kraj nesreče in z urejanjem prometa omogočali reševalcem in gasilcem nemoteno izvajanje intervencije, je v izjavi za javnost pojasnil Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto na PU-ju Ljubljana.

Kot je pojasnil, so med petimi pogrešanimi tudi trije tuji državljani, dva državljana Bosne in Hercegovine in en državljan Makedonije, zato že sodelujejo tudi s tujimi varnostnimi službami, potrditvena identifikacija pa bo narejena z DNK-analizo.

Glede človeške napake, ki se omenja kot vzrok za nesrečo, je Zrinski dejal, da tega ne more potrditi. "Kriminalisti nadaljujejo ogled kraja dogodka, da bi forenziki ugotovili natančen vzrok, ki je pripeljal do tega hudega dogodka," je pojasnil in dodal, da je preiskava tovrstnih dogodkov izjemno zahtevna. Ko bodo prišli do trdnih ugotovitev, bodo z njimi seznanili pristojno tožilstvo, je zatrdil.

Valter Zrinski med izjavo za javnost. Foto: Twitter/Rajka V. Pupovac
Valter Zrinski med izjavo za javnost. Foto: Twitter/Rajka V. Pupovac

Poškodovanca v UKC-ju sta živa

UKC Ljubljana je na Twitterju zjutraj sporočil, da sta poškodovanca nesreče v Kočevju, ki se zdravita v UKC-ju Ljubljana, živa. Eden od poškodovancev še vedno ni identificiran in je v zelo slabem stanju.

S PU-ja Ljubljana so sporočili, da so kriminalisti v četrtek zvečer s preiskovalno sodnico in državnim tožilcem končali prvi del ogleda mesta eksplozije in pri tem odkrili pet umrlih v nesreči.

"Potrjevanje identitete oseb trenutno še vedno poteka. Ogled kraja nesreče se bo nadaljeval danes," so zapisali.

Identitete v eksploziji umrlih delavcev še niso potrjene

Župan Prebilič: Podpora prihaja iz vse Slovenije

"V mislih smo s tistimi, ki so žal preminuli v tej nesreči. Izražam še enkrat iskreno sožalje, vsem ostalim pa želim čimprejšnje okrevanje. V mestu Kočevje smo se odločili in v tednu, ki je pred nami, odpovedali vse kulturne dogodke, ker za nas je to resnično velika tragedija," je v izjavi za javnost na dvorišču podjetja Melamin povedal kočevski župan Vladimir Prebilič. Veseli so, da je vlada odreagirala proaktivno, je dejal župan in se zahvalil ministru Počivalšku in odhajajoči vladi za pomoč. "Pa tudi tistim, ki prihajajo, vzpostavili smo že dobre stike z nasledniki," je dodal.

"Mi kot lokalna skupnost ne moremo neposredno pomagati podjetju, lahko pa pomagamo ljudem," je navedel Prebilič in dodal, da je vesel podpore, ki prihaja "iz cele Slovenije". Veseli ga tudi dejstvo, da lokalni kočevski podjetniki iščejo načine, da bi ljudje, ki bodo verjetno ostali brez dela, čim prej našli delo drugje.

Direktor Štefanič: Plače so bile izplačane

"Plače so bile danes na plačilni dan polno izplačane," pa je dejal Srečko Štefanič direktor Melamina. "Kakor hitro je bilo mogoče, smo v upravni zgradbi vzpostavili elektriko, zato je računovodstvo obračunalo in izplačalo vse plače z vsemi dodatki in stimulacijami. Do nesreče smo namreč delali super."

Večina delavcev je na čakanju, nekaj delavcev pa je aktiviranih za zagotavljanje podatkov zunanjim inštitucijam, ki preučujejo stanje po nesreči. Trenutno v podjetju pregledujejo škodo in, kot je napovedal Štefanič, bi lahko imeli ocene pripravljene v ponedeljek ali torek. "Tako bi lahko kandidirali tudi za evropska sredstva." Po besedah Štefaniča je podjetje ustvarilo tudi nekaj rezerve.

Počivalšek: Država bo pomagala

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob obisku tovarne Melamin dejal, da je bilo podjetje v vrhu svoje branže in da zaposluje skoraj 200 ljudi. "Če upoštevamo še multiplikativni učinek dobaviteljev, lahko to pomnožimo s tri. Zato je zelo pomembno, da v podjetju čimprej pripravijo oceno škode," je dejal Počivalšek. Država pa podjetju lahko pomaga na tri načine. Ena od možnosti je pomoč ob industrijskih nesrečah v skladu s pravili Evropske komisije. "Iz tega naslova lahko pokrijemo do 100 odstotkov škode. Ko govorimo o škodi, ne gre le za gradbeno škodo. Škodo bo podjetje utrpelo tudi zato, ker bodo imeli delavci omejen dostop do dela. Hkrati gre tudi za škodo zaradi izgube prihodkov."

SID banka in Slovenski podjetniški sklad bosta v sodelovanju z Melaminom skušala premostiti finančne težave in podjetju omogočiti vzdrževanje in zagotovitev plač delavcem med sanacijo podjetja. "Odobrenih imamo 1,8 milijona evrov za nadaljnjo širitev podjetja. Pogodbo za nov projekt z Melaminom smo podpisali decembra 2021 z obligacijo, da projekt končajo do leta 2025." Kot je pojasnil Počivalšek bodo ta sredstva namenili za tisto, za kar bodo ocenili, da bo mogoče realizirati. Hitro pomoč v naslednjem tednu iščejo tudi z naslova regionalnega razvoja. Počivalšek bo o načrtu pomoči obvestil predsednika vlade Janeza Janšo in podpredsednika Mateja Tonina. "Verjamem, da bomo imeli v ponedeljek še več končnih rešitev, da bomo podjetju lahko pomagali."

Škodo po eksploziji v Melaminu še ocenjujejo

Upajo na pomoč države

Kot pravi Štefanič, so v podjetju dobavitelje in kupce že obvestili, v kakšnem položaju so se znašli, zdaj pa iščejo rešitve, kako naprej. "Položaj rešujemo tako s partnerji kot s konkurenco. V takih časih si namreč tudi pomagamo," je povedal za STA.

Ker gre za visoko tehnologijo, proizvodnje ne bodo mogli preseliti drugam. "Tu ni čarobne paličice," je dodal.

Priporočila NIJZ-ja prebivalcem Kočevja

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je po požaru v Melaminu objavil nadaljnja priporočila okoliškim prebivalcem. Med drugim priporoča, da vrtnine, ki so že primerne za uživanje, na območjih, ki so bila izpostavljena dimu in sajam, zavržejo, ker bi bile lahko onesnažene.

"Če je vidna kakršna koli onesnaženost okolja, je najbolje, da se tem območjem izognete, dokler niso očiščena," je NIJZ prebivalcem priporočil v zapisu na spletni strani.

Priporočajo tudi čiščenje vseh površin, ki jih je dosegel dim in so vidno onesnažene s sajami, kot so zunanje okenske police, klopi, mize, stoli, otroška igrala ... Za čiščenje priporočajo vodo in detergent.

Glede uporabe pitne vode svetujejo upoštevanje navodil upravljavca vodovoda. "Za lastnike kapnic velja, naj pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode," so navedli.
Poleg previdnosti pri uživanju domačih vrtnin na NIJZ-ju priporočajo še, da na prizadetih območjih zavržejo koprene za prekrivanje vrtnin.

Pred igro otrok na travi in v peskovnikih svetujejo, da se trava pokosi in zavrže, v peskovnikih pa zamenjavo mivko. Tlakovane površine, kjer se igrajo otroci, naj se sperejo z vodo. "Po igranju otrok zunaj bodite pozorni in nadzorujte, da otroci ne dajejo rok v usta in da si po igri temeljito umijejo roke," so še pozvali.

Napaka pri prečrpavanju

Sorodna novica Število smrtnih žrtev hude nesreče v Kočevju naj bi naraslo. Vzrok človeška napaka.

Delovna nesreča v Melaminu se je zgodila v četrtek okoli 8.30, po prvih domnevah najverjetneje zaradi človeške napake pri prečrpavanju ene od surovin v skladiščni prostor. Zgodila naj bi se zamenjava dveh surovin pri prečrpavanju. Šlo naj bi za snov epiklorhidrin, ki je ena od surovin za izdelavo smol.

Eksplozija je bila zelo močna, na sosednjih stavbah je odpadel omet, na bližnjem zdravstvenem domu in domu za starejše so razbita okna. Poškodovane so tudi druge stavbe in hiše v bližini.

Kot je za STA povedal poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin, se jim je do pogrešanih uspelo prebiti v četrtek okoli 17. ure, po pričakovanjih pa so lahko ugotovili le, da eksplozije in požara niso preživeli. Njihova trupla so prevzele ustrezne službe, ki bodo opravile postopek prepoznave in druge potrebne postopke.

V okolici Melamina je vojska v četrtek popoldne izvedla dekontaminacijo cest in pohodnih površin. S tem je z njih odstranila delce eksplozije in gorenja, ki bi jih lahko raznašali naokoli.

Izredni nadzor inšpektorata

Inšpektorat za okolje in prostor je medtem dan po eksploziji v tovarni Melamin že opravil izredni nadzor. Inšpektorja sta med drugim ugotovila, da je bil na pretakališču, kjer se je zgodila nesreča, prisoten vsaj en usposobljeni zaposleni, so sporočili z inšpektorata.

Nesreča v kočevskem kemijskem podjetju, ki je po številu žrtev že zdaj najhujša v zgodovini samostojne države, naj bi se zgodila zaradi polnjenja kemikalije v napačni rezervoar, kar je vodilo v močno eksotermno kemijsko reakcijo. Ta je povzročila eksplozijo rezervoarja. Posledično se je vnelo še nekaj manjših požarov, ki so bili hitro pogašeni, razen požara v prostoru z elektro inštalacijami. Analiza vzrokov nesreče še poteka.

V preteklosti so na Upravni inšpekciji zoper okoljski inšpektorat prejeli največ prijav. Foto: TV Slovenija
V preteklosti so na Upravni inšpekciji zoper okoljski inšpektorat prejeli največ prijav. Foto: TV Slovenija

V dopoldanski izmeni je po ugotovitvah inšpektorjev vedno prisoten vsaj en usposobljeni delavec, ki upravlja dela na pretakališču, to je polnjenje in praznjenje cistern ter polnjenje manjših embalažnih enot – izdelkov na polnilnih linijah zunaj pretakališča. Tako je bilo tudi v četrtek v času nesreče, pravijo na inšpektoratu.

V nesreči so posredovale službe za izvedbo interventnih ukrepov. Že v nekaj minutah so na lokacijo prišli kočevski gasilci, ki so prevzeli vodenje intervencije, pozneje so se jim pridružili še lokalni prostovoljni gasilci ter reševalna vozila iz zdravstvenega doma Kočevje. Približno čez 15 minut so prišli tudi pripadniki slovenske vojske.

Ekološki laboratorij z mobilno enoto je opravil meritve zraka. Požarno vodo so zajeli in se hrani v lovilni skledi cisternskega prostora. Ko bodo narejene analize, bo ta voda ustrezno odstranjena.

Melamin mora kot obrat večjega ali manjšega tveganja za okolje oziroma med t. i. seveso zavezance, za katere veljajo strožje zahteve glede nadzora, pred oddajo zbrane odpadne vode pooblaščeni družbi za ravnanje z odpadki ali pred drugim postopkom odstranjevanja obvestiti inšpektorja za okolje, po pridobitvi rezultatov analiz zemljine pa te posredovati na inšpektorat za okolje in prostor.

Zavezanec je po navedbah inšpektorata pri pooblaščeni ustanovi že naročil odvzem in analizo vzorcev zemlje. Rezultati bodo pokazali, ali je nesreča povzročila tudi okoljsko škodo tlom.