Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Vodja Operativno-komunikacijskega centra PU-ja Novo mesto Robert Perc je za STA potrdil, da so se policisti policijske postaje Brežice "organizacijsko in kadrovsko prilagodili tako, da je v bližini osnovne šole v določenem času povečano število policistov oziroma policijskih patrulj". Perc je dejal tudi, da bodo v prihodnjih dneh varnostne ukrepe prilagajali "razvoju situacije in tako ohranjali varnost otrok in vseh drugih v šoli".

Za dodatno varnost je po besedah ravnateljice OŠ Velika Dolina Anje Zevnik poskrbljeno z dežurstvom učiteljev po šolskih hodnikih. "Poleg tega imamo na šolskem hodniku ves čas varnostnika, imamo pa okoli šole tudi policiste, ki nadzorujejo stanje in zaokrožijo tudi malo okrog šole po okoliških vaseh, se spet vrnejo, tako da je za varnost nekako poskrbljeno," je dejala Zevnik in poudarila, da so otroci, zaposleni in starši bistveno bolj pomirjeni kot v začetku tedna.

Sorodna novica Po napadu na učenca v OŠ Velika Dolina policija preiskuje povzročitev lahke telesne poškodbe

Zevnik je dejala, da podatkov o zdravstvenem stanju napadenega učenca nima. So pa mediji v sredo poročali, da je poškodovani učenec že v domači oskrbi in da ne bo imel trajnih fizičnih posledic.

Glede napadalca pa je Zevnik povedala, da so ga "odstranili iz šole in tako zagotovili varnost preostalim deležnikom šolanja". Zagotovila je, da bo učni proces zanj v prihodnosti potekal po prilagojenem načinu in da ne bo v stiku z drugimi učenci, ni pa jasno, ali se bo šolal v istem šolskem poslopju.

Večina otrok se je, potem ko so bili v torek pri pouku le štirje od 130 učencev, vrnila v šolo, je dejala Zevnik. Dodala je tudi, da je zadovoljna s sodelovanjem šole s pristojnimi institucijami.

Varnostna služba stalno prisotna na šoli

Župan občine Brežice Ivan Molan je dejal, da je občina najela varnostno službo, ki je stalno prisotna na šoli, hkrati pa je opozoril na omejene pristojnosti občine glede varnosti, saj je ta v pristojnosti ministrstev in policije. Molan je zatrdil tudi, da bo učencem, njihovim staršem in zaposlenim na šoli občina zagotovila psihosocialno pomoč.

Brežiški župan bo zaradi napada za ponedeljek sklical občinski varnostni sosvet, kjer po županovih navedbah sodelujejo policija, socialne institucije, komisija za romsko problematiko, svetniki in drugi. Razpravljali bodo o nadaljnjih varnostnih ukrepih. Obenem je povedal, da se zavzema za več sodelovanja 11 županov in županj dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin, ki so lani poleti v državni zbor vložili zakonodajne spremembe, katerih namen je ureditev razmer otrok in mladine iz težavnih socialnih okolij, tudi romskih.

Iz Krajevne skupnosti Velika Dolina pa so medtem sporočili, da bo v ponedeljek v prostorih OŠ Velika Dolina potekala izredna seja svetov okoliških krajevnih skupnosti in sveta staršev. Na seji bodo med drugim oblikovali stališča in sklepe svetov v zvezi z aktualno problematiko in zagotavljanjem varnosti na šoli.

Stanje na Veliki Dolini je ob prihodu na današnjo sejo vlade ocenil tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Dejal je, da je v omenjenem primeru ravnateljica šole pravilno ravnala, vzroke za dogodek pa morajo zdaj ugotoviti druge pristojne institucije. Ko bo znanih več informacij, pa bo mogoče tudi nadaljnje primerno ukrepanje, je dodal.

O tem, ali bi si vlada vendarle lahko kakor koli začela prizadevati preprečevati podobne situacije, tudi z zakonodajo, ki ureja romska vprašanja, pa je minister dejal, da ministrstvo za vzgojo in izobraževanje pri tej temi zgolj podaja predloge, in denimo zagotavlja izobraževanje otrok iz romskih skupnosti, poseganje v kakršen koli druge pravice skupnosti pa ni v pristojnostih resorja, ki ga vodi.