Foto: PU Nova Gorica
Foto: PU Nova Gorica

Gorski reševalci in policisti so vzpostavili stik s prebivalcema domačije, ki po plazu ni dostopna po cesti. V dolini Polog sta namreč stalno naseljena oče in sin, ki skrbita za govedorejsko kmetijo, je novinarjem povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Miha Vencelj. Plaz je prekinil njuno povezavo s svetom, dostop je mogoč le po pešpoti iz Zatolmina. Ponudili so jima nadomestno nastanitev, vendar zaradi živali še ni jasno, ali jo bosta sprejela.

Sorodna novica Nesreča pri Tolminskih koritih: Med deli se je sprožil plaz, ki je pod sabo pokopal moškega

Teren so si po ponedeljkovem dogodku ogledali novogoriški kriminalisti, ki niso ugotovili morebitnih elementov uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost Policijske uprave (PU) Nova Gorica, bodo zato o vseh dosedanjih ugotovljenih dejstvih glede plazu, pod katerim je umrl 66-letni moški, pisno obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Cesta bo zaprta več mesecev

Geolog Jože Janež je povedal, da se je plaz sprožil naravno. Sanacijo oziroma odkop materiala bo treba izvesti od zgoraj navzdol, kar pomeni, da bo cesta v dolino Polog zaprta več mesecev. Kakor je dejal, je trenutno najbolj ogrožena restavracija na vhodu v Tolminska korita, ki jo bodo predvidoma zaščitili z lovilno-podajno ograjo v dolžini 100 metrov. Ta naj bi preprečila, da bi se kakšna večja skala skotalila do vhoda v korita. V ponedeljek se je sicer na parkirišče pred vhodom v Tolminska korita zakotalila velika skala.

Šele ko bo ograja postavljena, se bodo lahko lotili čiščenja skalnega podora. V njem je nekaj velikih blokov, ki se še lahko sprožijo proti dolini, je dejal Janež. Višje v pobočju ni novih razpok, in ne pričakuje se, da bi se plaz širil naprej, je pa že v tem trenutku sproščenega precej materiala, ki je potencialno nevaren, je dodal.

Glede ceste v Čadrg, ki leži pod plazom, je Vencelj dejal, da še potekajo pogovori glede njenega odprtja za domačine, zagotovo pa bo do preklica oziroma sanacije zaprta za obiskovalce.

Na območju Tolminskih korit se je med deli na cesti malo pred 11. uro sprožil plaz. Na območju so bili v tistem trenutku tudi delavci, ki so odpravljali posledice nedavnega skalnega podora, nov podor pa je bil usoden za moškega, ki je bil v bližini.