Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) skupaj s kriminalisti sektorjev kriminalistične policije iz vseh policijskih uprav v Sloveniji izvaja 58 preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Nova Gorica, in sicer zaradi suma storitve 21 kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, 21 kaznivih dejanj pranja denarja in enega kaznivega dejanja hudodelskega združevanja, so sporočili iz Generalne policijske uprave (GPU).

Sumijo, da so bila kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti storjena na škodo več gospodarskih družb z območja celotne Slovenije.

Kaznivih dejanj je osumljenih 36 oseb, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo na 42 fizičnih oseb in 36 pravnih oseb, ena fizična oseba je bila pridržana.

Skupna protipravna premoženjska korist, ki naj bi bila pridobljena s storitvijo navedenih kaznivih dejanj, naj bi znašala več kot pet milijonov evrov.

Pri izvajanju hišnih preiskav in ostalih preiskovalnih aktivnostih sodeluje skupno 57 preiskovalcev NPU-ja in 155 kriminalistov iz vseh osmih policijskih uprav.

V zadevi sta bili v okviru predkazenskega postopka ustanovljeni tudi specializirana preiskovalna skupina s finančno upravo in uradom za preprečevanje pranja denarja ter skupna preiskovalna skupina z varnostnimi organi BiH-a.

V Sloveniji je za kaznivo dejanje zlorabe položaja predpisana kazen od enega do osmih let, za kaznivo dejanje pranje denarja do osem let in za hudodelsko združevanje od treh mesecev do osem let zapora.

Kriminalisti izvedli 58 hišnih preiskav

Hišne preiskave tudi v BiH-u

Uslužbenci bosanskohercegovske Državne agencije za preiskave in zaščito (Sipa) pa so v okviru mednarodne akcije, imenovane ATM, začeli preiskovati poslovne in stanovanjske prostore ter premičnine na 13 lokacijah na območju Sarajeva in Zenice. Pridržanih je osem oseb, je na svoji spletni strani poročal časopis Dnevni avaz.

Preiskave potekajo zaradi sumov, da so bila storjena kazniva dejanja s področja organiziranega kriminala in pranja denarja. Preiskave potekajo v okviru skupnih aktivnosti Sipe in bosanskega tožilstva ter slovenskega specializiranega državnega tožilstva in policije, ki so se začele februarja lani.

Po navedbah spletne strani časopisa Oslobođenje naj bi med drugim preiskovali prenose denarja iz Slovenije v BiH ter nazaj iz BiH-a v Slovenijo v okviru domnevno fiktivnih poslov v gradbeništvu in drugih dejavnostih.

Med osumljenimi tudi Milan Mandarić?

Po informacijah slovenskega portala N1 so preiskave povezane z gradbenimi podjetji in z izdajanjem fiktivnih računov domnevno za opravljanje gradbenih del. Podjetja v BiH-u naj bi podjetjem v Sloveniji izdajala fiktivne račune, ta denar pa naj bi se potem v gotovini vrnil v Slovenijo. Po informacijah portala naj bi se ga precej dvigovalo z bosanskimi bančnimi karticami na bankomatih v Sloveniji. V Sloveniji je ena oseba pridržana, po informacijah N1 naj bi šlo za žensko.

Portal Necenzurirano pa navaja, da naj bi bil po informacijah iz več virov med osumljenimi srbsko-ameriški poslovnež Milan Mandarić, nekdanji lastnik Nogometnega kluba Olimpija, ki je to za N1 zanikal. Zakaj je v preiskavi, ni znano, poroča portal in dodaja, da je družba FC Olimpija konec leta 2018 nakazala 30.500 evrov slovenskemu podjetju Leka, to pa naj bi denar prejelo na račun v BiH-u. Podjetje Leka, ki ga je vodil Haris Hećo, je že tri leta v stečaju. Pred tem je prejelo za več sto tisoč evrov nakazil od različnih slovenskih podjetij, ki so jih štiri osebe iz Slovenije dvigovale v gotovini, navaja Necenzurirano.

Mandarić je za spletni portal Siol.net zanikal vpletenost v nezakonite posle. "Vedno sem posloval v skladu z zakoni in se nikoli nisem ukvarjal s pranjem denarja. Ves denar sem zaslužil s poštenim trdim delom in legalnimi posli," je povedal.

V preiskavi naj bi bil po navedbah Necenzurirano tudi Mihael Strmljan, lastnik skupine Aktiva. Ta naj bi denar nakazovala tudi slovenskemu podjetju Lumnia, ki ga vodi Samir Ićanović, državljan BiH-a iz Zenice. Denar naj bi se pretakal tudi prek še enega njegovega slovenskega podjetja Prekopal, ki naj bi dobivalo denar v BiH-u od drugih podjetij, hkrati pa tja nakazovalo denar s svojega računa v Sloveniji.

Kriminalisti naj bi preiskovali več gradbenih podjetij, med njimi V3, ki ga vodi Miroslav Vidaković, ki naj bi podjetju Lumnia na bančni račun v BiH nakazalo skoraj milijon evrov.

V Bosni in Hercegovini je še v ospredju primer aretacije nekdanjega vodje podmladka SD-ja Mitjo Kontiča, sina pokojnega velenjskega župana. V četrtek so ga prijeli v Sarajevu, tamkajšnje tožilstvo je sporočilo, da so pri njem našli kokain in heroin, ki naj bi ga sicer preprodajal v Banjaluki in v srbskem vzhodnem Sarajevu. Tožilstvo je postopek vodilo brez sodelovanja s slovenskim, slovensko veleposlaništvo in zunanje ministrstvo za zdaj nista bila zaprošena za pomoč, je za TV Slovenija poročal Gašper Petovar. Kontiču je za zdaj odrejen 30-dnevni pripor, ki ga lahko podaljšajo.