Fotografija iz preteklih dni na območju Potoške gore in Babe. Škoda bo izjemna, govorijo o večmilijonskih razsežnostih. Ker gre za varovalni gozd nad vasjo, bo to povzročilo plazove, pa tudi škodo na ostalem drevju. Foto: BoBo
Fotografija iz preteklih dni na območju Potoške gore in Babe. Škoda bo izjemna, govorijo o večmilijonskih razsežnostih. Ker gre za varovalni gozd nad vasjo, bo to povzročilo plazove, pa tudi škodo na ostalem drevju. Foto: BoBo

Območje bo treba vsaj določen čas še spremljati, pravijo na PU Kranj. Ponoči je bila na terenu 20-članska požarna straža. Trenutno jo še vedno izvaja ena gasilska enota.

Že prejšnje dni so gasilci opozarjali, da se požar lahko razširi pod zemljo, zato je treba območje zaliti in prekopati ter vsa žarišča pogasiti. Gasilci zato pozivajo občane, če kje opazijo dim, da jih takoj pokličejo.

Ljudje pretekle dni niso upoštevali prepovedi kurjenja v naravi

Na delu pa so tudi kriminalisti. Policisti so po besedah direktorice policijske uprave Kranj Melite Močnik že od ponedeljka zbirali informacije o morebitnem vzroku požara. "Imamo prve fotografije o nastanku požara, danes se dogajajo tudi prvi ogledi kriminalistov," je povedala. Če bodo odkrili človeški vzrok, bodo preiskovali kaznivo dejanje. Ljudje v zadnjih tednih, ko je bila razglašena prepoved kurjenja v naravi, tega niso upoštevali, je povedala in dodala, da so še včeraj - po tem ko je že tri dni divjal požar nad Potočami - dobili prijave zaradi kurjenja v naravi.

Požar je bil od vsega začetka zelo nevaren

Gozdni požar v Preddvoru je od ponedeljka popoldne zajel okoli 700 hektarov težko dostopnega in strmega terena. Po treh dneh izjemnih naporov, so sodelujoči danes na novinarski konferenci povzeli dogajanje. Andraž Šifrer, poveljnik Gasilsko reševalne službe Kranj, je pojasnil, da je bilo na terenu 160 enot iz Gorenjske in sosednjih regij in 1100 gasilcev.

Šlo je torej za veliko intervencijo in že prvi dan so ugotovili, da je požar izjemno nevaren. "Ekipa naše enote je ostala ujeta med ognjenimi zublji, ko se je vzpenjala po cesti proti sv. Jakobu," je opisal Blaž Fajfar, poveljnik lokalnega gasilskega društva iz Preddvora. Andrej Polajnar iz gasilsko-reševalne službe Kranj je dodal, da je teren, kjer je gorelo, zelo strm, zaradi požara so se valile skale. Prišlo je do štirih poškodb gasilcev, posledice so tudi na gasilskih vozilih.

Ko je pihal vzhodni veter, se je požar širil v smeri priljubljenega vrha sv. Jakob in takrat so gasilci skupaj z gorskimi reševalci obvestili planinsko kočo in pohodnike, da izpraznijo območje.

Požar nad Potočami pogašen, nevarnost še ostaja

Pomembna pomoč helikopterjev slovenske vojske

"V jutranjih urah v torek smo ugotovili, da se požar kljub vsemu hitro šiti. Na pomoč so prišli trije helikopterji slovenske vojske, saj je bil teren zelo nedostopen. Na pomoč so prišle ekipe gasilcev iz celotne gorenjske regije. Zaradi strmega terena je bil za gasilce z vso opremo skoraj nečloveški napor, da so se vzpenjali proti požaru," je poudaril poveljnik Andraž Šifrer in pojasnil, da je bil drugi dan razglašen državni načrt za požare v naravnem okolju, pomoč so jim nudili tudi hrvaški kolegi s plovilom 'canadair'.

"Gasilci smo znova pokazali, da znamo stopiti skupaj in da pri gasilstvu ne poznamo občinskih, regijskih in tudi ne državnih meja," je izpostavi.

Pomembno delo so opravili vojaški helikopterji, ki so gasili tam, kamor po kopnem ne bi mogli. Robert Špernjak, podpolkovnik SV-ja, je naštel, da so bili helikopterji v zraku 37 ur in 330-krat odvrgli 400.000 litrov vode na pogorišče. "Pokazalo se je, da je helikoptersko gašenje v sušnih časih zelo pomembno za državo."

Civilna zaščita zagotavljala podporo gasilcem

Aktivirana je bila tudi civilna zaščita, saj se je ogenj hitro bližal hišam in lahko bi se zgodilo, da bi bilo treba evakuirati vas Potoče. V vasi je kar nekaj kmetij, tako da bi morali poskrbeti tudi za živali. Aleš Drekonja, poveljnik štaba civilne zaščite, je opisal, da so takoj pridobili prostore v osnovni šoli, kamor bi lahko nastanili ljudi: "Imamo izkušnje že iz žledoloma in te smo s koristjo uporabili. Zagotavljali smo tudi zadostne količine vode, pijače in hrane ter prostor za počitek za gasilce. Ves čas je bila odprta tudi bencinska črpalka. Ko so prišli oblaki in dež, se nam je odvalil kamen iz srca."

Žal so pogorele tri počitniške koče, ena je bila v lasti ravno poveljnika Drekonje. "Požar se je širil tja, kamor je pihal veter. Ko so pogorele te počitniške hiše, se ni dalo storiti ničesar," je povedal. Zahvalil se je tudi občanom, ki so civilni zaščiti ves čas ponujali pomoč in jih oskrbovali z živili.

V pripravljenosti so bile urgentne enote

Za kako široko intervencijo je šlo, pove tudi aktivacija različnih služb v celotni regiji. V pripravljenosti so bili tudi v ZD Kranj. Direktorica Lili Žura je pojasnila, da je bil tudi zanje to izjemen dogodek, prvič so se srečali s tako velikim požarom na njihovem področju. "Vzpostavili smo sistem, kako bomo pokrivali potrebe. Vključili so se tudi ostale urgentne enote iz Gorenjske. Delo gasilcev je bilo izjemno in tudi mi smo se o tem kar nekaj naučili. V prihodnosti bo potrebna izdelava načrtov za takšne dogodke," je dodala.