Je vaše življenje res vredno samo 120 evrov? Foto: EPA
Je vaše življenje res vredno samo 120 evrov? Foto: EPA

Po vsej Evropi je do nedelje potekal poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov v prometu. Tako so tudi slovenski policisti intenzivneje preverjali, ali so vozniki in potniki med vožnjo uporabljali varnostne pasove in ali so vozniki pri prevozih otrok uporabljali ustrezne zadrževalne sisteme, so sporočili iz policijske uprave Novo mesto.

Varnostni pas - pripni svoje življenje!
(na spletnih straneh Policije)
Spodnjemu delu novice pripenjamo primere ozaveščanja iz tujine. Nekateri posnetki vas bodo vznemirili in pretresli. Takšen je njihov (in naš) namen. "Pripnite se. Kaj vas ustavlja?" je vprašanje, zastavljeno v enem izmed njih.


Nadzor so policisti opravljali na avtocestah, hitrih, regionalnih in lokalnih cestah ter mestnih ulicah, zajemal pa je vse vrste vozil, medtem ko so bili še posebne pozornosti deležni tisti, ki so prevažali otroke. Poleg tega pa so policisti ugotavljali tudi druge prekrške.

Namen usklajenega nadzora je zmanjšati število mrtvih oziroma poškodovanih v prometnih nesrečah zaradi neuporabe varnostnih pasov. Poleg tega policisti s takšnimi akcijami poskušajo vplivati na zavedanje, da lahko uporaba varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov pomembno prispeva k varnosti, ne samo med nesrečami, temveč tudi ob naglih zaviranjih.

Na območju policijske uprave Novo mesto so policisti poostren nadzor izvajali 10. marca in opravili nadzor nad 159 udeleženci v prometu. Med 101 kršitvijo cestnoprometnih predpisov so ugotovili 66 kršitev zaradi neuporabe varnostnega pasu. Tovrsten prekršek se kaznuje z globo 120 evrov, so še sporočili novomeški policisti.