Novič vseskozi zatrjuje, da je nedolžen. Foto: BoBo
Novič vseskozi zatrjuje, da je nedolžen. Foto: BoBo

Več kot leto in pol je minilo od enega izmed najbolj skrivnostnih umorov v Sloveniji, direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Prvoosumljeni je nekdanji uslužbenec inštituta, Milko Novič, ki je o tem spregovoril za TV Slovenija.

Tožilka trdi, da je to storil načrtno, zahrbtno, pametno in iz maščevanja. Odvetnik pa: niti James Bond ne bi bil sposoben umora izpeljati tako, kot ga opisuje tožilstvo. Ključno bo izvedensko mnenje iz Münchna, ki ga pričakujejo v naslednjih dneh. Če bo nemški izvedenec izpodbil mnenje našega sodnega izvedenca za balistiko, bo to, kot se zdi, še en primer brez resnih dokazov.

Slovenski sodni izvedenec je namreč neizpodbitno potrdil, da delci smodnika z Novičevega plašča, rok in las, izvirajo s kraja umora. Medtem pa sta strokovnjaka obrambe povedala prav nasprotno: delci nikakor niso posledica streljanja, ampak so se na Novičeva oblačila prijeli na strelišču, kjer je ljubiteljsko streljal. Kot doktor kemije je namreč delal celo projektno nalogo za obrambno ministrstvo v zvezi z iskanjem sledov eksplozivov po detonaciji.

Pištole nikoli niso našli. Tudi motiv, da se je maščeval, ker so ga pet let pred umorom odpustili iz Kemijskega inštituta, je precej majav. Teorija, kako hitro je v resnici Novič lahko prikolesaril na kraj zločina, pa je na meji verjetnega.

V spodnjih prispevkih boste prvič videli rekonstrukcijo umora, kot jo opisuje obtožnica. Prikazani so ekskluzivni posnetki varnostih kamer s parkirišča v času umora. V priporu na Povšetovi je za našo televizijo spregovoril tudi obtoženi umora Milko Novič.

Jamnik se je bal za svoje življenje
Milko Novič ekskluzivno o obtožbah o umoru
Rekonstrukcija umora
Ekskluzivno: Novič o umoru Janka Jamnika
Jamnik se je bal za svoje življenje
Milko Novič ekskluzivno o obtožbah o umoru
Rekonstrukcija umora
Ekskluzivno: Novič o umoru Janka Jamnika