Borut Hriberšek je, medtem ko je bil na begu, posnel videoposnetek, ki ga je v večernem Dnevniku ekskluzivno objavila TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Borut Hriberšek je, medtem ko je bil na begu, posnel videoposnetek, ki ga je v večernem Dnevniku ekskluzivno objavila TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Nisem ne kriminalec ne Robin Hood, le Borut Hriberšek

Borut Hriberšek v svoji izpovedi pred kamero
Borut Hriberšek, Sintalov varnostnik, Sintal
Borut Hriberšek se je slovenski policiji predal sam. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Robert Pistotnik, predsednik uprave Sintala
"Gre za 1.031.000 evrov. Denar je bil komisijsko preštet, o vsoti ni dvoma," je v Odmevih zatrdil predsednik Sintalove uprave Robert Pistotnik. Foto: MMC RTV SLO

Pogovarjamo se o človeku, ki je na delovnem mestu odtujil denar, ki bi ga moral varovati. Toliko o njegovi kredibilnosti.

predsednik Sintalove uprave Robert Pistotnik o Borutu Hriberšku v Odmevih
Boris Grobelnik
Vsako tako dejanje je nedopustno dejanje in ga mora pravosodni sistem ustrezno sankcionirati. So pa neke okoliščine, ki lahko navezujejo na to dejanje. Ne želim vnaprej prejudicirati, dejstvo pa je, da bo morda do takih dejanj še prihajalo, ravno v posledici trenutne krize, trenutnih družbenih in državnih razmer, stanja duha," pa je v Odmevih dejal Hriberškov odvetnik Boris Grobelnik, ki je povedal tudi, da je s svojim klientom v vsakodnevnem stiku. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Uredništvo informativnega programa TV SLO je pridobilo ekskluziven posnetek varnostnika Boruta Hriberška, ki je nastal na münchenski železniški postaji, dan pred predajo slovenski policiji.

Hriberšek je prosil, da se posnetek objavi, ko bo že v priporu in ne bo mogel dajati izjav. Prošnjo za objavo svoje izpovedi je naslovil na voditelja Odmevov Slavka Bobovnika.

Hriberškova izpoved pred kamero
"Zdej, ful sem zafrknil, nič se ne zgovarjam. Mi ni žal, pač, ne vem ... v glavnem, ves način vsega, kar je bilo, kar se je napletlo ... na koncu je prišlo do tega, da sem naredil to, kar sem naredil," je izjavil v kratkem izseku, objavljenem v Poročilih.

V Dnevniku pa je sledila podrobnejša izpoved. Zatrdil je, da kraje denarja ni vnaprej načrtoval: "To je bila pač stvar odločitve v trenutku." Pojasnil je tudi , kaj ga je pripeljalo v svet kriminala: "Sem plačal eno položnico za 392 evrov. Ker drugače jih nisem mogel plačati, čeprav sem redno zaposlen, z več nadurami. Ampak, pač ne gre," je potožil Hriberšek.

Z zaposlenimi naj bi v Sintalu tudi slabo ravnali: "Firma, taka kot je in na ta način, kot dela, kako se ljudje izrabljajo ... to je zanimivo, da se nič ne zgodi, in tudi jaz nisem delal samo eno izmeno. Delal sem 15 ur."

Sodelavci za krajo niso krivi, pravi: "Oni tega niso mogli videti. Tudi če bi hoteli videti, 12 ur spremljati ... ne vem ... 50 kamer, rad bi ga videl," je pojasnil, zakaj na kamerah niso opazili, da je iz trezorja odnašal denar.

Domov se je vrnil zaradi družine: "So pa določeni ljudje - kar ene par jih je -, ki pa jih ne bi rad zapustil. Nisem ne kriminalec ne Robin Hood. Ampak sem samo Borut Hriberšek."

"Psi lajajo, karavana gre dalje. Samo problem je v tem - postanejo stekli in začnejo gristi. In to je to. Tako da, ljudje, pokažimo jim hudiča!" je sklenil svojo izpoved.

Iz trezorja odnesel več sto tisoč evrov
Borut Hriberšek, ki je kot varnostnik delal v podjetju za varovanje Sintal, je 6. aprila iz glavnega trezorja podjetja v vrečah odnesel več sto tisoč evrov in z denarjem odšel v tujino. Po nekajdnevnem skrivanju se je v četrtek v Šentilju predal policiji, del denarja vrnil, za del pa dejal, da ga je skril v sef na železniški postaji v Mannheimu v Nemčiji.

Hriberšek je trenutno v priporu, kjer bo ostal vsaj 30 dni, je odločila preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča.

"Gre za 1.031.000 evrov"
Še vedno pa ni natančno jasno, koliko denarja je iz trezorja podjetja Sintal pred več kot dvema tednoma varnostnik ukradel. Policija naj bi preiskovala krajo 911.000 evrov, Hriberšek pa je pred predajo slovenski policiji novinarju Slovenskih novic zaupal, da je bilo v ukradenih vrečah veliko manj denarja.

Nemški policisti so v Mannheimu sicer že našli odtujeni denar in ga preštevajo, vendar naj podatkov o dejanski vsoti naši policiji še ne bi sporočili.

"Gre za 1.031.000 evrov. Denar je bil komisijsko preštet, o vsoti ni dvoma," pa je bil danes zvečer v Odmevih jasen predsednik Sintalove uprave Robert Pistotnik, ki je dodal, da je podjetje škodo povrnilo iz lastnih sredstev.

Pistotnik prepričan, da je Hriberšek dejanje načrtoval
"Pogovarjamo se o človeku, ki je na delovnem mestu odtujil denar, ki bi ga moral varovati. Toliko o njegovi kredibilnosti," je bil oster Pistotnik, ki je prepričan tudi, da obstajajo dokazi, da je Hriberšek dejanje dalj časa temeljito načrtoval.

"Po podatkih avstrijske policije se je javil avstrijski odvetnik, pri katerem so deponirane tri večje škatle denarja na ime Borut Hriberšek, ki pa ga ni deponiral Hriberšek, ampak tretja oseba. Torej ni vsega denarja v Nemčiji, kot je ob predaji dejal Hriberšek, ampak je tudi v Avstriji," je zatrdil.

Hriberšek je dobival med 800 in 1.100 evri plače
Potrdil je, da so plače v zasebnem varovanju nizke, a po podatkih Ajpesa ima Sintal stalno najvišje plače v tem sektorju, vsi njihovi varnostniki pa se redno izobražujemo.

Opisal je tudi Hriberškov položaj pri Sintalu: "Hriberšek je bil zaposlen 11 let, bil je spoštovan in cenjen varnostnik. Imel je med 800 do 1.100 evri plače, pred kratkim si je kupil avto. Nismo mogli sklepati, da bi bil v finančni stiski," je pojasnil Pistotnik.

Nisem ne kriminalec ne Robin Hood, le Borut Hriberšek

Borut Hriberšek v svoji izpovedi pred kamero

Pogovarjamo se o človeku, ki je na delovnem mestu odtujil denar, ki bi ga moral varovati. Toliko o njegovi kredibilnosti.

predsednik Sintalove uprave Robert Pistotnik o Borutu Hriberšku v Odmevih
Primer Hirberšek: Soočenje odvetnika in direktorja Sintala
Izpoved Hriberška, preden se je predal
Primer Hirberšek: Soočenje odvetnika in direktorja Sintala
Izpoved Hriberška, preden se je predal