Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vendar je vrhovno sodišče lahko le ugotovilo, da je bil zakon prekršen, pravnomočne oprostilne sodbe pa ni moglo spremeniti, je poročalo Delo.

Ljubljansko okrožno sodišče je februarja 2017 odločilo, da so banke zavajali, ker so jim posredovali prirejene bilance. Leta 2008 so jim odobrile za 6,1 milijona evrov posojil. Vojtehu Volku je sodišče zaradi zlorabe položaja in pravic ter preslepitve bank pri pridobitvi posojila izreklo enotno kazen šest let zapora, Marku Volku in Martinu Kovaču, ki je vodil Pomurko, pa je za preslepitev bank prisodilo po dve leti in pol zapora.

Višje sodišče je nato ugodilo pritožbam obrambe in zavzelo stališče, da ni šlo za zavajanje bank, zato je julija 2018 vse oprostilo tega kaznivega dejanja. Nekdanjemu koordinatorju skupine MIP Vojtehu Volku je obsodbo za zlorabo položaja potrdilo, s tem da mu je kazen treh let in desetih mesecev omililo na poldrugo leto zapora in 15.000 evrov stranske denarne kazni.

Vendar so višji sodniki s spremembo obsodilne sodbe za preslepitev v oprostilno po ugotovitvah vrhovnega sodišča kršili zakon o kazenskem postopku. Kljub ugotovitvi, da niso storili prav, se za obdolžene ne bo spremenilo nič, saj vrhovno sodišče ne glede na to, da je tožilska zahteva za varstvo zakonitosti utemeljena, pravnomočne oprostilne sodbe ne sme spreminjati, ker je zahteva vložena v škodo obdolžencev, temveč lahko zgolj ugotovi kršitev zakona, med drugim navaja Delo.

Omenjena trojica je še v enem kazenskem postopku na mariborskem okrožnem sodišču zaradi domnevnega oškodovanja MIP-a in odvisne družbe Prašičereja Podgrad. Obtožba je vložena, ni pa še pravnomočna. Kovač pa je bil zaradi zlorabe položaja v škodo MIP-a pravnomočno obsojen v drugem postopku.

Glede Pomurke, ki jo je MIP prevzel 2005, jim je murskosoboško okrožno sodišče oktobra 2018 naložilo plačilo odškodnine Pomurki v stečaju v skupnem znesku skoraj pol milijona evrov. A je po pritožbah višje sodišče v Mariboru sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Trenutno pravdni postopek poteka, so povedali za Delo.