Sodišče v Izraelu je odločilo, da je priznani kirurg Dolenc kriv malomarnega zdravljenja, njegovemu bolniku pa je bilo dosojenih 6,3 milijona evrov odškodnine. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče v Izraelu je odločilo, da je priznani kirurg Dolenc kriv malomarnega zdravljenja, njegovemu bolniku pa je bilo dosojenih 6,3 milijona evrov odškodnine. Foto: MMC RTV SLO
Zakaj je slovensko sodišče potrdilo sodbo doktorju Dolencu?
Obsodbe zdravnikov: primer prof. Dolenca

Razlog so tudi številna novinarska vprašanja o priznavanju pravne veljavnosti sodnih odločb izraelskega sodišča v tožbi bolnika proti kirurgu Dolencu. Tako sta objavljeni sodbi izraelskega sodišča iz leta 2005 in 2006, ki ugotavljata malomarnost pri zdravljenju in odškodninsko odgovornost, ter sodbi slovenskega okrožnega in vrhovnega sodišča, ki je priznalo izraelsko odškodninsko sodbo v znesku 6,3 milijona evrov, je za Radio Slovenija poročala Helena Lovrinčič.

Kot najprej pove branje sodbe, je sodišče v Tel Avivu odločilo, da je Vinko Dolenc kriv malomarnega zdravljenja zato - kot je ugotovila sodnica Anat Baron -, ker ni izvedel CT-pregleda takoj, ko so se pri bolniku pojavile težave z dihanjem in paraliza okončin, čeprav je to običajno, in zato, ker mu ni uspelo izvesti opazovanja stanja bolnika na oddelku za intenzivno nego takoj po operaciji, pač pa šele naslednji dan, ko je bila škoda že nepopravljiva.

4.000 dolarjev v Dolenčev žep?
Spis razkriva tudi, da se je izraelski bolnik o ceni za operacijo, to je 24.000 ameriških dolarjev, dogovarjal z Dolenčevo tajnico na kliniki v Virginiji. Ob tem sodnica Anat Baron v sodbi zapiše, da je potrdilo o plačilu za operacijo sicer izdala bolnišnica v Ljubljani in ne toženec zasebno, vendar je potrdilo bolnišnice v znesku 20.000 dolarjev, medtem ko je bolnik plačal 24.000, zaradi česar je mogoče, da razlika predstavlja dobiček kirurga.

V spisu so tudi zelo podrobno popisani številni Dolenčevi poskusi, kako preprečiti, da bi sodišče zaslišalo priče, to je 11-člansko zdravniško ekipo, ki je sodelovala pri operaciji, in strokovnega izvedenca za slovensko pravo, čeprav mu je sodišče ponujalo videokonferenco, na katero je Dolenc večkrat pristal pa nato znova odklonil, in je pri tem prilagajalo datume njegovim željam.

Kaj bo povedala slovenska dokumentacija?
Dolenc na pozive sodišča tudi nikoli ni vložil svoje obrambe ali drugih dokazov, ki bi pričali v njegovo korist. Kliničnega centra ti spisi nikjer ne omenjajo, bolnišnica sama tudi zavrača vsakršno odgovornost. Ob tem pa ves čas trdijo, da je celotna dokumentacija primera izginila oziroma da je šla zaradi zastaranja na uničenje. Po zadnjih informacijah pa naj bi nekatere papirje vendarle našli. Več o tem naj bi izvedeli danes, je še poročala Lovrinčič.

Zakaj je slovensko sodišče potrdilo sodbo doktorju Dolencu?
Obsodbe zdravnikov: primer prof. Dolenca