Razbitine letala so natančno pregledali, a vzrok nesreče še ne bo kmalu znan. Foto: MMC RTV SLO
Razbitine letala so natančno pregledali, a vzrok nesreče še ne bo kmalu znan. Foto: MMC RTV SLO
Preiskava nesreče še poteka

Reševalci so v soboto dopoldne iz razbitin uspeli izvleči truplo pilota, še vedno pa ni znano, kaj je povzročilo strmoglavljenje. Po neuradnih podatkih naj bi v letalu antonov 2 zagorelo že v zraku, zaradi česar naj bi pilot skušal zasilno pristati.

Preiskava nesreče bo obsežna
Prizorišče nesreče je še vedno zavarovano. Reševalna akcija je bila v noči z petka na soboto prekinjena in se je tako nadaljevala v soboto. Vodja sektorja za preiskovanje letalskih nesreč pri Ministrstvu za promet Roman Rovanšek je v pogovoru za TV Slovenija povedal, da so s policisti opravili ogled kraja letalske nesreče, najprej poskrbeli za odvoz pilota, nato pa so opravili ogled in zbiranje elementov, ki jim bodo v pomoč pri nadaljnji preiskavi.

Povedal je, da se natančna preiskava te hude nesreče lahko resnično začne šele sedaj, ko imajo dovolj podatkov in dodal, da bo preiskava obsežna. Po njegovih besedah bi lahko preiskava trajala tudi leto dni ali več, ko bo zaključena, pa bo javnost o vzrokih in okoliščinah nesreče primerno obveščena.

Kopilot ima 80-odstotne opekline
Umrli v letalski nesreči, ki se je zgodila 100 metrov pod vrhom Javorja nad Sveto Planino, je bil izkušen poklicni pilot in inštruktor letenja iz Tržiča Viktor Bečan starejši. Kopilot Savo Medved iz Šmartnega pri Litiji je nesrečo preživel, odnesel pa jo je z 80-odstotnimi opeklinami. Okreva v trboveljski bolnišnici in je že zunaj življenjske nevarnosti.

Z letalom prej ni bilo težav
30 let staro letalo ruske znamke Antonov 2 je v petek nekaj pred poldnevom vzletelo z letališča Šentvid pri Stični, namenjeno je bilo najprej v Maribor, potem pa naprej na redni servis na Madžarsko. Že po 15-ih minutah letenja je v gosti megli strmoglavilo. Letalo Antonov 2 je bilo staro 30 let, a je bilo, kot je zatrdil Aleš Debeljak, predstavnik Zavoda Šolt, ki je letalo uporabljalo za šolanje padalcev, dobro vzdrževano in z njim ni bilo težav. Tudi Rovanšek je povedal, da če je letalo ustrezno vzdrževano in v kondiciji, ne bi smelo imeti problemov.

Preiskava nesreče še poteka