Wolf lahko v zameno za plačilo varščine na prostosti čaka na naslednjo obravnavo v Kanadi, ki bo 22. marca. Foto: BoBo
Wolf lahko v zameno za plačilo varščine na prostosti čaka na naslednjo obravnavo v Kanadi, ki bo 22. marca. Foto: BoBo
V zadevi Patria je bil Wolf med obtoženimi skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem. Janša, Krkovič in Črnkovič so bili pravnomočno obsojeni. Foto: BoBo

Sodnica Heather Holmes je določila varščino 1,2 milijona kanadskih dolarjev (840.000 evrov). Na sodnem tajništvu v Vancouvru so sicer pojasnili, da mora Wolf dejansko odšteti le 200.000 dolarjev, vendar pa mora imeti poroštvo za celotno vsoto.

Pri odločitvah o varščini je med drugim pomembna teža očitanega zločina, kriminalna preteklost, finančne zmožnosti in to, ali bo obtoženec ostal na voljo za nadaljevanje obravnave ali pa bo skušal pobegniti iz države. Na sodnem tajništvu so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili, da bo naslednja obravnava 22. marca.

Ljubljansko okrajno sodišče je sicer nasprotovalo Wolfovi izpustitvi, o tem pa je tudi obvestilo kanadsko tožilstvo. Wolfa so 20. januarja aretirali v Vancouvru na zahodu Kanade na podlagi mednarodne tiralice ljubljanskega okrajnega sodišča zaradi izogibanja sodnemu postopku v zadevi Patria.

Absolutno zastaranje 10. avgusta
Walter Wolf ima sicer več državljanstev. Slovenski primer bo absolutno zastaral 10. avgusta, tako da je v njegovem interesu, da ostane v Kanadi, kjer se lahko postopek za izročitev zavleče. Sodnica je zato glavno obravnavo razpisala hitro, pa tudi znesek za varščino, ki se lahko tudi prekliče, je visok.

Wolf gre lahko vse do vrhovnega sodišča
Urad javnega tožilstva v Vancouvru STA-ju ni vračal klicev, a je izkušeni odvetnik s področja izročitev Daniel Brown iz Toronta pojasnil, da se lahko boj proti izročitvi raztegne vse do vrhovnega sodišča Kanade, kar je sicer redko, odvisno pa je predvsem od finančnih zmožnostih obtoženca.

Če sodišče potrdi izročitev, pri čemer mora biti za domnevno obtoženčevo dejanje v Kanadi zagrožena zaporna kazen najmanj dveh let, se lahko Wolf v 30 dneh pritoži na ministrstvo za pravosodje. Če ministrstvo izročitev potrdi, se lahko Wolf pritoži še na zvezno sodišče, boj pa se lahko nadaljuje vse do zveznega vrhovnega sodišča.

Prijet na na podlagi mednarodne tiralice
Wolfa, ki je sicer tudi kanadski državljan, so aretirali na podlagi mednarodne tiralice ter prošnje za izročitev, posredovane od slovenskega pravosodnega ministrstva. Po prijetju so ga privedli na vrhovno sodišče Britanske Kolumbije na prvo zaslišanje v postopku izročitve, a je bilo prestavljeno zaradi zagotovitve navzočnosti Wolfovega zagovornika.

Ob Janši, Krkoviču, Črnkoviču, Zagožnu
Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem. Med sojenja je izločen iz postopka, saj za sodišče ni bil dosegljiv.