Nacionalni preiskovalni urad je napovedal, da bo 13 oseb ovadil za dajanje, enega tujca pa za nezakonito prejemanje daril. Tovšakovi, Konfiszu, Pangercu in Plankarju pa je bil odrejen tudi enomesečni pripor. Foto: BoBo
Nacionalni preiskovalni urad je napovedal, da bo 13 oseb ovadil za dajanje, enega tujca pa za nezakonito prejemanje daril. Tovšakovi, Konfiszu, Pangercu in Plankarju pa je bil odrejen tudi enomesečni pripor. Foto: BoBo

Kot prva izmed osumljene četverice je bila v soboto zaslišana nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Po peturnem zaslišanju je preiskovalna sodnica zanjo odredila 30-dnevni pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Druga dva osumljena, šlo naj bi za Aleša Pangerca iz podjetja Go Extra in Uroša Plankarja iz podjetja Terbo, so na sodišče privedli v soboto dopoldne, zaslišana pa sta bila v popoldanskih urah - tudi zanju je sodnica odredila 30-dnevni pripor.

Enako se je danes odločila tudi za poljskega državljana, neuradno gre za poslovodjo poljskega podjetja Remak, Mareka Andrzeja Konfisza.

Za vse štiri osumljene, ki so ostali pridržani po četrtkovih kriminalističnih preiskavah Nacionalnega preiskovalnega urada, je sicer preiskovalna sodnica že v petek zvečer odredila 48-urno sodno pridržanje.

Tovšakovi očitano kaznivo dejanje: dajanje daril
Zagovornik Tovšakove, odvetnik Boris Kanduti, je že takoj po zaslišanju napovedal, da se bo na sklep o priporu pritožil, na sodišču pa podatka o morebitni prispeli pritožbi za zdaj še nimajo.

Kanduti je zatrdil še, da očitki glede izkoriščanja delavcev in očitki v povezavi s trgovanjem z delovno silo "v ovadbi in v postopku niso bili potrjeni". Dodal je, da ni šlo pri tem za nobeno zamenjavo delavcev, ampak da je bilo treba dobiti dodatno delovno silo, ki je ni in so jo iskali. "Zatrdim lahko, da ne gre za izkoriščanje delavcev, ampak je teža kaznivega dejanja drugje," je dejal Kanduti. Tovšakovo namreč okoli 90 strani dolga ovadba bremeni dajanja daril pri gospodarskem poslovanju.

Vseh 14 ovadenih zaradi dajanja oz. prejemanja daril
Kriminalisti so v četrtek na območju policijskih uprav Ljubljana, Celje in Novo mesto izvedli 34 hišnih preiskav, prostost pa je bila odvzeta 10 osebam. Preiskovalci so zaslišali vse pridržane, nato so šest osumljencev izpustili, Tovšakova, Konfisz, Pangerc in Plankar pa so ostali v pridržanju.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je napovedal, da bo na podlagi preiskav ovadil 14 oseb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj, od tega 13 za dajanje in za enega tujca za nezakonito prejemanje daril.

Skušali bodo dokazati tudi ogrožanje varnosti ljudi
Vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan je na petkovi novinarski konferenci pojasnil, da so vsi štirje osumljeni s svojimi dejanji ogrožali življenja delavcev migrantov, ki so še posebej ranljiva skupina. Kot je pojasnil Furlan, so si osumljenci želeli pridobiti nedovoljeno nagrado za posel v povezavi z zaposlovanjem tujih varilcev in tudi z njihovimi nastanitvami ter celo prevozi na delo, kar po njegovem mnenju kaže na njihovo "brezkompromisno željo po zaslužku".

"Poleg storitve kaznivega dejanja dajanja oz. sprejemanja daril bomo pri posameznih osumljencih dokazovali, da njihova ravnanja ogrožajo varnost ljudi," je še dodal Furlan. Po njegovih besedah je namreč šlo za "zavržno obliko ekonomskega izkoriščanja posebej ranljive skupine ljudi, tujih delavcev v gradbeništvu, ki prihajajo po večini iz držav z nižjim ekonomskim standardom, da bi tu zaslužili za golo preživetje, na koncu pa velikokrat lahko ostanejo tudi brez vsega".