Kraj nesreče letala leta 2014 Foto: Erika Pečnik Ladika
Kraj nesreče letala leta 2014 Foto: Erika Pečnik Ladika


Na koprski policijski upravi so zoper letalski center in dve odgovorni osebi podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti v zvezi z nesrečo letala na divaškem letališču, ki je terjalo tri življenja, poroča časopis Dnevnik.
Med praznovanjem fantovščine 14. septembra 2014 je padlo štirisedežno motorno letalo Robin DR 400/180 s štirimi potniki, umrli pa so pilot, ženin in eden od svatov. Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov je pred kratkim objavila končno poročilo o nesreči, v katerem niza več nepravilnosti.

Tako lastnik letala med drugim ni imel dovoljenja za izvajanje panoramskih letov, upravljavec letališča pa ne natančnih navodil za vodenje zrakoplova v šolskem krogu letališča. Pilot, ki je v nesreči izgubil življenje, ni imel dovolj letalskih izkušenj s tem tipom letala, na nesrečo pa je vplivalo njegovo neusklajeno upravljanje letala pri minimalni hitrosti, povečanem nagibu in ob maksimalni vzletni teži letala, je poročilo povzel časnik. (Nekaj o uvodnem poročilu iz leta 2014).

Tožilstvo zahteva dopolnitev ovadbe
Na Policijski upravi Koper so za Dnevnik potrdili, da so podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti zoper letalski center in dve odgovorni osebi. Vodja koprskega tožilstva Barbara Milić Rožman pa je pojasnila, da odločitve o pregonu še niso sprejeli in da so od policistov zahtevali dopolnitev ovadbe.

Časnik ni uspel dobiti odziva uradnega zastopnika divaškega letalskega centra Viktorja Markežiča, so jim pa v centru pojasnili, da v vseh postopkih aktivno sodelujejo, vendar dodatnih komentarjev ne morejo podati. Kot so zapisali, okoliščin kazenske ovadbe ne poznajo in je zato ne morejo komentirati.

Poročilo preiskovalne komisije med drugim ugotavlja, da je pilot ob zavijanju in nagibanju letala kmalu po vzletu letel s premajhno hitrostjo, ponesrečen manever pa se je končal tragično. Preiskava nesreče je pokazala tudi, da divaški letalski klub ni imel veljavnega dovoljenja in notranjih operativnih postopkov za letalske dejavnosti, kakršen je panoramski let.

Tudi sicer pilot ni imel dovolj izkušenj za izvedbo leta s tem tipom letala v takratnih razmerah in okoliščinah, prav tako pa na letališču ni bilo predstavnika, ki bi lahko imenoval odgovorno osebo za nadzor nad izvajanjem uvodnih letov, so ugotovitve preiskovalcev še strnili v časniku.