Pri izreku kazni je sodišče kot olajševalno okoliščino upoštevalo, da ima Gashi šest mladoletnih otrok, kot oteževalno pa, da je bil že obsojen za nasilna dejanja in da je partnerko usodno pretepel takrat, ko so bili doma otroci. Foto: BoBo
Pri izreku kazni je sodišče kot olajševalno okoliščino upoštevalo, da ima Gashi šest mladoletnih otrok, kot oteževalno pa, da je bil že obsojen za nasilna dejanja in da je partnerko usodno pretepel takrat, ko so bili doma otroci. Foto: BoBo

Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek je ob izreku sodbe navedla, da je sodni senat prepričan, da je 47-letni Gashi storil očitano kaznivo dejanje – da je 1. februarja lani v družinski hiši v okolici Sevnice do smrti pretepel partnerko. Gashi je namreč priznal, da jo je pretepel, a je pri tem, kot je zatrjeval, ni želel ubiti.

Po mnenju senata tudi ni dvoma, da je partnerka pri tem trpela hude fizične bolečine, saj ji je po ugotovitvah izvedenca povzročil številne poškodbe, umirala pa je nekaj ur. Pri tem se je po mnenju senata Gashi zavedal, da lahko partnerka umre, vendar mu je bilo vseeno, saj do žrtve ni čutil empatije, prav tako je po ugotovitvah izvedenca ni poskušal oživljati, čeprav je sam trdil, da jo je, je povedala sodnica.

V obrazložitvi sodbe je senat sledil mnenju izvedenke za psihiatrijo Maje Rus Makovec, da je bila ob usodnih dogodkih Gashijeva sposobnost razumeti pomen lastnih dejanj sicer zmanjšana, a ne bistveno. Maja Rus Makovec je povedala, da Gashi trpi za močno osebnostno motnjo, ki moti njegovo funkcionalnost. Težko je empatičen do drugih, v ospredju so predvsem njegove potrebe. Njegovo razpoloženje niha, lahko postane panaroiden, je dejala.

Po ugotovitvah sodnega postopka je bil Gashi do partnerke nasilen že več let, pri tem pa je po besedah izvedenke bila to predvsem želja po njenem discipliniranju in obvladovanju, kar je bil odločilen dejavnik tudi usodnega dne. "Šlo je za ponovitev discipliniranja soproge, ki se ni odzivala na percepcijo moža, kot je pričakoval," je dejala.

Pri izreku kazni je sodišče kot olajševalno okoliščino upoštevalo, da ima Gashi šest mladoletnih otrok, kot oteževalno pa, da je bil že obsojen za nasilna dejanja in da je partnerko usodno pretepel v času, ko so bili doma otroci. "Ti nikoli v življenju ne bi smeli doživeti tega, kar so doživeli," je dejala sodnica.

Ker je izvedenka ocenila, da Gashi partnerke usodnega dne ni želel ubiti, saj jo je v resnici močno potreboval, da je lahko ob njenem obvladovanju doživljal lastno vrednost, je Gashijeva obramba menila, da se usodnega dne ni zgodil umor, ampak je bila to kvečjemu huda telesna poškodba, katere posledica je bila smrt, za kar je zagrožena nižja zaporna kazen. A sodni senat tej teoriji ni sledil. Gashiju je do pravnomočnosti sodbe tudi podaljšal pripor.