Olovec je dobil enotno kazen 21 let in 11 mesecev zapora, Kovač pa 20 let in 11 mesecev. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Olovec je dobil enotno kazen 21 let in 11 mesecev zapora, Kovač pa 20 let in 11 mesecev. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Policija, policist, našitek
Policija je v noči na 13. februar prejela več prijav posnetka pretepa, objavljenega na družbenem omrežju Facebook. Foto: BoBo
Sodišče
Sodba je izrečena. Foto: Pixabay
Olovec in Kovač sta kriva umora

Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek je v izreku sodbe navedla, da sta obtoženca svojo žrtev, ki je pozneje zaradi poškodb umrla, pretepla na grozljiv način. Vse skupaj pa sta snemala s telefonom in neposredno predvajala na Facebookovem profilu.

Olovec je dobil enotno kazen 21 let in 11 mesecev zapora, Kovač pa 20 let in 11 mesecev. Sodišče je hkrati pripor obema obtožencema podaljšalo do nastopa kazni. V navedeno kazen se jima šteje tudi čas pripora, obtoženca pa sta oproščena sodnih stroškov.

Tožilstvo zahtevalo še višjo kazen
Tožilka Mateja Roguljič je v današnji sklepni besedi za vsakega zahtevala po 25 let zapora za grozljiv umor v sostorilstvu in po eno leto zapora za nedovoljeno snemanje oziroma ustrezno enotno kazen.

Poudarila je, da vztraja pri vloženi tožbi, saj o tem, kar se je obtožencema očitalo, ni dvoma. Dodala je, da so bile žrtvine usodne poškodbe izid njunega skupnega učinka, oba pa nista bila toliko opita, da ne bi bila razsodna.

Prvotni zaplet je označila kot prijateljsko merjenje moči, ki je prešlo v sostorilski pretep in maščevanje, obtoženca pa sta se pri tem zavedala, da lahko žrtev umre, in sta to tudi dopustila. Glede snemanja je pristavila, da je to prvotno sicer potekalo z žrtvinim pristankom, pozneje pa sta ga obtoženca nadaljevala brez tega.

Kot je medijem izjavila po izreku sodbe, je s to zadovoljna, saj je bilo odločeno, da sta obtoženca kriva obeh očitanih jima kaznivih dejanj. Čeprav se je sodnica odločila za nižjo kazen od predlagane, pa je tudi s to zadovoljna. Ali se bo na sodbo pritožila, se bo odločila, potem ko bo sodišče svoje razloge obrazložilo v sodbi in ko bo presodila, ali ima možnost za uspeh, je še dejala Roguljičeva.

Kovačev zagovornik napovedal pritožbo
Olovčev zagovornik Dušan Dornik je v sklepni besedi predlagal, da se obtoženega kaznuje le za posebno hudo telesno poškodbo iz malomarnosti, češ da snemanje, ki sta ga prenašala prek Facebooka, ni bilo protipravno. Ali se bo na sodbo pritožil, pa ni povedal, ker je sodišče zapustil pri zadnjih vratih.

Kovačev zagovornik Dušan Medved je glede na to, da je menil, da Kovaču ni bilo mogoče dokazati očitanih dejanj, v sklepni besedi zanj zahteval oprostilno sodbo v obeh obtožbah. Po njegovem mnenju naj bi bil pri omenjenem pretepu glavni Olovec, Kovač pa naj bi mu zgolj sledil. Po izreku sodbe je napovedal pritožbo. Kot je pojasnil medijem, meni da opredelitev, ki jo je sprejelo sodišče, ni taka, kot bi morala biti. Sojenje bi moralo biti po njegovem mnenju pošteno, izdana sodba pa "poštena, pravična in zakonita", je še dejal.

Obtožnica je sicer 20-letnega Olovca in 29-letnega Kovača bremenila, da sta letos februarja pri Podbočju surovo pretepla 26-letnika, zaradi česar je ta pozneje umrl, in napad objavila na družbenem omrežju Facebook.

Zaradi hudih poškodb žrtev umrla
Policija je v noči na 13. februar prejela več prijav posnetka pretepa, objavljenega na družbenem omrežju Facebook. Policisti so zagnali akcijo preverjanja in v okolici Podbočja v Občini Krško našli hudo pretepenega 26-letnega moškega, ki so ga reševalci zaradi hudih poškodb prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Policisti Policijske uprave Novo mesto so kmalu prijeli osumljenca napada, stara 20 in 29 let, in ju osumili kaznivega dejanja povzročitve posebno hude telesne poškodbe, za katero je zagrožena zaporna kazen od enega do 10 let.

Ker je dan po napadu žrtev umrla, je tožilec očitano kaznivo dejanje nato spremenil v povzročitev posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom. Na okrožnem državnem tožilstvu v Krškem pa so omenjeno kaznivo dejanje ob končanju preiskave spremenili v umor.

Obtožena napada na 26-letnika sta na predobravnavnem naroku konec junija zanikala krivdo, glavna obravnava se je začela 17. julija, nasilneža pa sta se izgovarjala na pijanost in zmanjšano zavedanje.
Olovec in Kovač sta kriva umora