Pohod proti migrantom v središču Ljubljane

Približno 50 zamaskiranih, večinoma mladih moških je v petek zvečer v Ljubljani vzklikalo protimigrantske parole, nosili so transparente, gorele so bakle. Shod so začeli na Prešernovem trgu, nato so se odpravili po ulicah Ljubljane.

Takšna dejanja predstavljajo varnostno tveganje, pravi varnostni strokovnjak Miroslav Žaberl, "pa tudi negativno vplivajo na občutek varnosti, četudi takšno delovanje ne pomeni že izvrševanja kaznivih dejanj".

Shod je organizirala skupina z imenom Slovenska obrambna straža. Prvič so se v javnosti pojavili maja, ko so moškega, domnevno prebežnika, privezali na drog ulične svetilke. Sinoči so na družbenih omrežjih zapisali, da je to šele začetek.

"V normalni državi, ki je varna, in Slovenija je za zdaj varna država, je pač policija tista, ki skrbi za našo varnost. Mi policiji zaupamo in ne potrebujemo takšne samoorganizirane oblike," še poudarja Žaberl.

Shod so spremljali policisti, kršitev niso obravnavali, pridržali niso nikogar. "Poudarjamo, da je kakršno koli samoorganiziranje, varnostno samoorganiziranje prepovedano in zakonsko ni dovoljeno," opozarja Ludvik Kastelic s Policijske uprave Ljubljana.

Tako imenovane vaške straže je pred časom ostro obsodila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar: "Nasilja z nasiljem ne boš nikoli izkoreninil. Vaške straže bolj kot ne vidim kot tiste, ki širijo nestrpnost do drugačnih."

Policija obvestila še zbira, v primeru ugotovljenih kaznivih dejanj bodo ukrepali.