Boris Popovič napoveduje tožbo zaradi zastaranja zadeve Serming. Foto: BoBo
Boris Popovič napoveduje tožbo zaradi zastaranja zadeve Serming. Foto: BoBo

Obtožnica je Popoviča bremenila zlorabe položaja in pridobitve premoženjske koristi družbi Serming ob prodaji občinskih zemljišč leta 2007. Na zadnjem naroku v začetku maja je tožilka ugotovila, da je treba kaznivo dejanje prekvalificirati, saj Popovič domnevne koristi ni pridobil sebi, ampak podjetju, zato je to glede na višino zagrožene zaporne kazni pomenilo zastaranje zadeve po 10 letih. 24. maja je teh deset let minilo. Obtožba se zavrne, je danes razglasila sodnica.

Boris Popovič je po zaključku dejal: "Organom pregona, ki imajo vse v rokah, 10 let ni dovolj, da nekoga obsodijo, če imajo dovolj dokazov. Problem je, če nimaš dokazov. Če nimaš dokazov, jim ne pomaga niti 60 let. Dejstvo je, da taki ljudje, kot so oni, ne smejo tega delati nikoli več."

Zastaran postopek je lahko po mnenju dr. Mihe Šepca s Pravne fakultete v Mariboru sramota za državo, saj njenim organom ni uspelo odkriti materialne resnice. "Naloga sodišča v kazenskem postopku je odkriti materialno resnico. Torej, kaj se je zares zgodilo, ali je ta oseba, ki se ji očita kaznivo dejanje, to storila ali ne. Ta spor tukaj ni bil razrešen. Zadeva je zastarala, kar pomeni, da se o sporu nikoli ni izreklo. Z vidika države je to zagotovo neuspeh."

Stroškov obrambe obtoženim v zadevi Serming ne bo treba plačati, saj jih bo kril proračun. Popovič je napovedal še odškodninsko tožbo. Ponovljeno sojenje je zaznamoval preklic številnih razpisanih narokov, tudi zaradi izostankov obtoženega in zahtev za prenos sojenja. Naroke, tudi današnjega, pa so v zadnjih letih po več ur spremljali tudi zaposleni in vodilni občinskih javnih zavodov.