V dubrovniški luki so zadržali jahto Adriatic Star, ki je last Slovenca. Foto:
V dubrovniški luki so zadržali jahto Adriatic Star, ki je last Slovenca. Foto:

Luška kapetanija v Malem Lošinju je potrdila, da podatkov o dveh potnikih ni vnesla v računalniški sistem, vendar naj bi bila za napako odgovorna tudi lastnik in kapitan jahte.

Po plačilu kazni so jahti vrnili listine, dubrovniška carinarnica pa je ustavila postopek za zaseg ladje.

Sum na črni čarter
Jahto so v Dubrovniku po pisanju Slobodne Dalmacije zadržali zaradi utemeljenega suma nezakonite izposoje tujega plovila oziroma t. i. črnega čarterja. Luškim delavcem se je namreč zdelo sumljivo, da so se nekateri potniki na jahto vkrcali in izkrcali na Hrvaškem, ni pa jih bilo na seznamu potnikov.

Časnik je poročal, da naj bi Polič menil, da so ogrožene njegove pravice, in grozil, da bo o zapletu obvestil hrvaškega predsednika Mesića.

Slobodna Dalmacija še piše, da je zaradi utemeljenega suma dubrovniška luška kapetanija zadržala papirje z jahte, da bi podrobno preverila zaplet. Uvedli pa so tudi že prekrškovni postopek. Predvidene zakonske kazni na Hrvaškem za črni čarter se gibljejo od 250.000 kun, lahko pa pride tudi do odvzema plovila.

Postopek sprožila tudi carinarnica
Postopek je sprožila tudi carinarnica v Dubrovniku, saj želi potrditi težo prekrška in ugotoviti, ali je ustvarjen carinski dolg. Vodja carinarnice Dubravko Grbič je povedal, da kazen za te prekrške znaša od 10.000 do 1,5 milijona kun.