Med petimi pridržanimi so zaposleni v banki, pa tudi posredniki oz. osebe, ki so iskale posojilojemalce. Foto: BoBo
Med petimi pridržanimi so zaposleni v banki, pa tudi posredniki oz. osebe, ki so iskale posojilojemalce. Foto: BoBo
Kriminalistična preiskava v bankah

Preiskava še vedno poteka in se trenutno nanaša na sume korupcije pri posojilih v šestih bankah, je pojasnil Martin Rupnik, vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana. Dejal je, da so preiskavo izvedli zaradi utemeljenih razlogov za sum več kot 30 korupcijskih kaznivih dejanj. V tem trenutku je skupno osumljenih najmanj 35 ljudi, a bi lahko ta številka še narasla, saj preiskava še poteka.

Med priprtimi bančni uslužbenci in posredniki
Kriminalisti so doslej ugotovili, da je skupina povezanih osumljencev iskala ljudi in jim omogočala posojila pri bankah, čeprav so bili posojilno nesposobni in denarja niso mogli odplačati. Med osumljenimi je manjše število uslužbencev v bankah, pri čemer so nekateri že nekdanji uslužbenci. Med osumljenimi so tudi posredniki, večina osumljenih pa je posojilojemalcev. Obravnavajo jih za kaznivo dejanje nedovoljenega sprejemanja in nedovoljenega dajanja daril, za kar je zagrožena kazen do petih let zapora.

Med petimi pridržanimi so zaposleni v banki, pa tudi posredniki oz. osebe, ki so iskale posojilojemalce. Med osumljenimi, ki so zaposleni ali pa so bili zaposleni v bankah, so uslužbenci za področja urejanja posojil, ne gre pa za vodstvene osebe v teh bankah.

V ponedeljkovih več kot 20 hišnih preiskavah, ki so jih kriminalisti izvedli predvsem na območju ljubljanske policijske uprave, pa tudi na območju kranjske in koprske uprave, so zasegli veliko listinske dokumentacije, dve luksuzni vozili, motorno kolo, več elektronskih naprav in več kot 360.000 evrov gotovine. O vseh zaseženih predmetih bo v nadaljnjem kazenskem postopku odločalo sodišče, je pojasnil Rupnik.

Banke oškodovane za skoraj milijon evrov
Skupna gmotna škoda, kolikor so oškodovane banke in kolikor so si osumljenci protipravno pridobili, znaša po trenutnih podatkih 850.000 evrov. Pri večini posojil je šlo za manjše zneske, nekateri pa so bili znatnejši, več kot 100.000 evrov. Oškodovanih je bilo vsaj šest bank, pri čemer so kriminalisti začeli preiskavo na začetku lanskega leta na podlagi prijave komitenta NLB-ja in v sodelovanju z omenjeno banko. Tako so najprej začeli preiskavo v NLB-ju, s prikritimi preiskovalnimi ukrepi pa so ugotovili oškodovanje še drugih bank, je povedal Rupnik.

Preiskovalna dejanja še vedno potekajo, kriminalisti pa predvsem zbirajo obvestila pri osumljencih kaznivih dejanj in pri osebah, ki niso osumljene, a bi lahko dale koristne podatke o tej zadevi. Prav tako vrednotijo vse dokaze, ki so jih zasegli v preiskavah. Na vprašanje, ali bodo kriminalisti vodili preiskavo tudi v smer, da so bili posojilojemalci zavedeni, je Rupnik dejal, da bodo upoštevali vse možnosti.

Kriminalistična preiskava v bankah