Lezbijki, ki sta se objeli in poljubili, naj bi domnevno napadli obritoglavci. Foto: EPA
Lezbijki, ki sta se objeli in poljubili, naj bi domnevno napadli obritoglavci. Foto: EPA

Poziv je posledica napada na lezbijki, ki sta se v klubu Gromka na Metelkovi ulici v Ljubljani v noči s petka na soboto objeli in poljubili. Domnevno naj bi ju napadli obritoglavci. To ni prvi primer nasilja iz sovraštva do istospolno usmerjenih, pravijo nevladne organizacije, ki se zavzemajo za pravice istospolnih in opozarjajo na porast homofobnega nasilja v Sloveniji.

Homo-, romo-, kseno- in druge fobije del vsakdana?
Gre za skrb vzbujajoč trend, ki ga potrjujejo podatki nevladnih programov za opazovanje homofobnega nasilja, ki kažejo porast diskriminacije in nasilja zaradi spolne usmerjenosti posameznika, predvsem na javnih mestih. Hkrati opozarjajo na vse pogostejše pojavljanje organiziranih oblik neofašizma in neonacizma in dodajajo, da nacionalizem, ksenofobija, homofobija, romofobija, antiislamizem in druge oblike sovražnosti postajajo del slovenskega vsakdana.

Podpisniki poziva, med katerimi so Zavod za kulturo raznolikosti Open, HeteroHomo naveza, Društvo za integracijo homoseksualnosti, DIC, Legibitra, Društvo Parada ponosa in Škuc LL, zato tako mestne kot državne oblasti pozivajo, da porast tovrstnih sovražnosti prepoznajo kot relevanten družbeni problem in resno pristopijo k reševanju kaznivih dejanj iz sovraštva.