Previdno pri dvigovanju gotovine na bankomatih. Foto: BoBo
Previdno pri dvigovanju gotovine na bankomatih. Foto: BoBo

Diners Club Slovenija je zaradi suma zlorab blokiral 300 kartic, ki so bile pred kratkim uporabljene na določenih prodajnih mestih v tujini. Nove kartice bodo izdali brezplačno, člane pa natančno obvestili o nadaljnji uporabi.

Previdno pri uporabi bankomatov

Policijske uprava Ljubljana je pripravila novinarsko konferenco o problematiki preslikav bančnih in kreditnih kartic.

Južnik: Osumljenci praviloma iz vzhodnoevropskih držav
Božidar Južnik
je pojasnil, da je policija od 1. aprila letos v Sloveniji obravnavala namestitev 25 naprav za preslikavo bančnih in kreditnih kartic, pri čemer je bilo največ primerov odkritih na območju PU-ja Ljubljana. Škoda, ki so jo imeli lastniki kartic in banke izdajateljice, po njegovih besedah znaša okoli 500 tisoč evrov.

Policija je zaradi kaznivega dejanja ponarejanja bančnih in kreditnih kartic obravnavala sedem osumljencev, ki prihajajo praviloma iz vzhodnoevropskih držav, predvsem iz Bolgarije, v Slovenijo pa so prišli, kot pravi Južnik, izključno z namenom storitve kaznivega dejanja.

Preslikava kartic po njegovih besedah poteka tako, da naprava, nameščena na režo na bankomatu, v katero uporabnik vstavi kartico, presname njen magnetni zapis, kamera pa posname pin kodo, ki jo vtipka uporabnik. Podatki se nato prenesejo na drugo kartico, dvig gotovine pa se opravi v kateri od tujih držav, v kateri ni ustreznega pravnega nadzora, npr. v Mozambiku ali Dominikanski republiki.

Igor Ciperle je povedal, da je policija prijela 21-letnega državljana Bolgarije, ki je v Ljubljani nastavljal naprave za preslikavo kartic na bankomate, več slovenskih državljanov pa je tako oškodoval za 6.500 evrov. Na mejnem prehodu Obrežje so policisti prijeli še dva državljana Bolgarije, pri katerih so zasegli naprave za preslikavo kartic. Policisti so po njegovih besedah prav tako ugotovili, da je skupina petih Bolgarov z nameščanjem naprav na bankomate slovenske komitente bank oškodovala za okoli 32 tisoč evrov.

Golub pozval k previdnosti
Simon Golub
je poudaril, da prihajamo v Sloveniji iz obdobja, ko so se pri nas zlorabljale ponarejene kartice tujih bank, v obdobje, ko so se naprave za preslikavo kartic začele nameščati na bankomate v Sloveniji, ponarejene kartice pa so uporabljene v tujini. Razlog za to je po njegovem tudi dvig varnostnih standardov.

Kot pravi, je preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj povezano z obsežnim mednarodnim sodelovanjem organov pregona in tudi s sodelovanjem med bankami in policijo, ki je po njegovem dobro, še zmeraj pa je po njegovem možnost, da se to sodelovanje še izboljša.

Javnost je pozval k previdnosti pri uporabi bančnih in kreditnih kartic in k doslednemu zakrivanju vtipkavanje pin kode, čeprav tudi to pogosto ni dovolj za preprečitev zlorab. Komintenti bank morajo o motnjah pri delovanju bankomatov in o kakršnihkoli sumljivih dodatkih (npr. razne žice) takoj obvestiti banko ali policijo.

Diners Club Slovenija je zaradi suma zlorab blokiral 300 kartic, ki so bile pred kratkim uporabljene na določenih prodajnih mestih v tujini. Nove kartice bodo izdali brezplačno, člane pa natančno obvestili o nadaljnji uporabi.

Previdno pri uporabi bankomatov