V vojski so bili prepričani, da je komunikacija šifrirana. Foto: EPA
V vojski so bili prepričani, da je komunikacija šifrirana. Foto: EPA

Policisti so pred dnevi opravili hišno preiskavo pri 25-letnem študentu Dejanu Ornigu, ki jim je že pred meseci razkril, da so v njihovem komunikacijskem sistemu Tetra pomanjkljivosti, ki ogrožajo varno komunikacijo med policisti. Prvi mož policije po poročanju Dnevnika zdaj zahteva nadzor, kdaj so bile strokovne službe obveščene o možnostih vdora, kako so nato ravnali in tudi kako poteka predkazenski postopek zoper Orniga.

Prisluškovati je bilo mogoče pogovorom
Študent Ornig je sicer z analizo ugotovil, da komunikacija vojaške policije v sistemu Tetra do začetka letošnjega leta ni bila šifrirana. To je omogočalo prisluškovanje vojaškim pogovorom, kar bi lahko resno ogrozilo varnost države.

O ugotovitvah je policijo obvestil že septembra 2013, nato pa prek strokovnjaka za informacijsko varnost na Institutu Jožef Stefan Mateja Kovačiča še leta 2014. O težavah v sistemu so nato pisali na novinarskem portalu Podčrto.si.

Policisti so zdaj po enem letu - aprila letos - Orniga zaslišali kot osumljenca za vdor v Tetro.

Sistem Tetra po pojasnilih policije zaradi pomanjkanja sredstev ni dokončan, so se pa povezali s proizvajalcem in drugimi uporabniki ter celoten sistem varnostno nadgradili.