Jadralno padalo. Foto: EPA
Jadralno padalo. Foto: EPA

Po trčenju z ultralahkim letalom je 34-letni jadralni padalec umrl, prav tako sta bila huje poškodovana 52-letni pilot in njegov 42-letni sopotnik.

Z ogledom kraja letalske nesreče in zbiranjem obvestil so kriminalisti ugotovili, da je jadralni padalec vzletel z vzletišča na Kovku okrog 10.20 in letel proti pristajališču v Logu pri Vipavi. Prav tako sta po pridobitvi dovoljenja za vzlet z ultralahkim letalom z letališča Aerokluba Josip Križaj v Ajdovščini ob približno 10.38 vzletela pilot in sopotnik. Nameravala sta opraviti podaljšan šolski let, ki bi zajemal območje nad Ajdovščino, Ustjami, Dolgo Poljano in Budanjami.

Ko je pilot priletel vzporedno z naseljem Dolga Poljana, je zavil levo in priletel v območje pilotažne cone 3 Budanje, ki je nad cono letenja z jadralnimi, ob približno 10.43, kjer je brez izvajanja kakršnega koli manevra prednji desni del ultralahkega letala trčil v jadralnega padalca, ki je čelno letel proti njemu.

Med trkom je na jadralnem padalu potrgalo tudi vrvice, zaradi česar je padalec prosto padel na bližnji travnik in zaradi poškodb umrl. Po trku je zaradi večjih konstrukcijskih poškodb ultralahkega letala pilot izgubil kontrolo nad letalom in začel strmoglavljati. Zato je sprožil vgrajeno reševalno padalo, ki pa zaradi prenizke višine leta ni popolnoma ublažilo strmoglavljenja letala.

Letalo se je ob pristanku na travniku, približno 100 metrov od padca jadralnega padalca, zlomilo v predelu pilotske kabine, pilot in sopotnik sta bila pri tem huje poškodovana. Pozneje so oba oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ajdovščina in ju prepeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Kriminalisti PU Nova Gorica so po zaključku preiskave kazensko ovadili 53-letnega pilota, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ogrožanja posebnih vrst javnega prometa na okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, ki je tudi usmerjalo predkazenski postopek.