Boštjan Penko meni, da je to sojenje postalo absurdno, o izvedencu Koritniku pa je raje molčal. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Penko meni, da je to sojenje postalo absurdno, o izvedencu Koritniku pa je raje molčal. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Zidar
Ivan Zidar se zaradi zdravstvenih težav skoraj dva meseca ni udeleževal sojenja. Na tokratno obravnavo pa je prišel v spremstvu reševalca. Foto: MMC RTV SLO
Zidar spet na sodišču
Ivan Zidar je vendarle prišel na sodišče

Zidarjev zagovornik Aleksander Čeferin je po obravnavi povedal, da ga je današnje pričanje Schaffnerja, v katerem je bilo kar nekaj nedoslednosti, prepričalo, da so bili dokazi zoper njegovo stranko pridobljeni nezakonito.
Schaffner je namreč pojasnil, da se je v Sloveniji 20. 11. 2007 sešel skupaj s kriminalistom Robertom Slodejem in policijskim sodelavcem Antonom Urbasom, česar Slodej do zdaj ni želel razkriti.
Toda pri tem je iz njegovega pričanja izviralo kar nekaj nejasnosti. Najspornejša je njegova izjava, da mu je Urbas informacijo o Zidarju in SCT-ju v bistvu podal na tem novembrskem sestanku, a da Slodeja takrat ni bilo zraven.
Zidarjeva obramba bo tako najverjetneje ponovno zahtevala odvezo molčečnosti za Slodeja, da bo lahko pojasnil Schaffnerjeve trditve, je za MMC pojasnil Čeferin. Sumljivo se mu zdi tudi, da je Urbas nemškemu komisarju dal le informacijo o SCT-ju v Sloveniji, ne pa tudi v Nemčiji.
Sodni izvedenec razburil obrambo
Na predlog Zidarjeve obrambe je sodišče k pričanju pozvalo sodnega izvedenca medicinske stroke Branka Koritnika. V pričanju je povedal, da je Zidar povsem sposoben spremljati obravnave in da dodatnega zdravljenja ne bo potreboval.
Čeferin je želel izvedeti, na podlagi česa je Koritnik tako odločil, in Koritnik je pojasnil, da ga je videl hoditi z berglo, pregledal pa je tudi njegovo zdravniško dokumentacijo in opravil pregled z njim, zato ne vidi razloga, da "bi se sprenevedali, da je nezmožen spremljati obravnavo".

Čeferin je nato zahteval, naj sodni senat odloči, da naj Koritnik pregleda Zidarja, češ da ima na hrbtu hematom, ki ga zelo boli. Sodni izvedenec se je s pregledom strinjal, a je dejal, da tega ne bo počel pred polno dvorano. Sodni senat se je nato po kratkem posvetu odločil, da pregleda ne dovoli.

Zidar je dejal, da ni sposoben hoditi sam
Sodišče je dalo besedo tudi Ivanu Zidarju, ki je na obravnavi prvič spregovoril. Zanikal je, da bi bil sposoben hoditi sam, saj je ves čas potreboval pomoč. Dodal je, da mu po operaciji ni bolje, saj ga še vedno precej boli.
Koritnik je nato odvrnil, zakaj je sploh šel na operacijo, češ da gredo ljudje običajno na operacijo zato, da se jim stanje izboljša. Njegove izjave so požele žolčen odziv Zidarjeve obrambe, v razgreto razpravo, ki jo je prekinila šele sodnica, pa sta se zapletla tudi Zidar in Koritnik.
Nova dejstva
Nato je bil prek videokonference zaslišan nemški kriminalist Gerhard Schaffner. Čeferina je najprej zanimalo, kdaj je prvič spoznal Roberta Slodeja, in Schaffner je odgovoril, da aprila leta 2007, kar je še eno dejstvo, ki je prišlo na dan danes.
Na vprašanje Čeferina, zakaj je telefaks, okoli katerega se vrti celotni primer obrambe, poslal prav Slodeju, pa je nemški kriminalist odgovoril, da mu je že aprila Urbas povedal, da Slodej govori nemško, in ker se je s Slodejem že večkrat pogovarjal o kriminalu v Evropi, je bilo faks najlažje poslati njemu. Slodej je nekaj dni pozneje, ko sta se s Schaffnerjem slišala po telefonu, potrdil, da je telefaks prejel, je pojasnil Schaffner in dodal, da so se vsi trije sestali tudi v Sloveniji.

Vprašanja nemškemu kriminalistu so se vrtela okoli - za obrambo spornega - telefaksa
Zidarjeva obramba je dobila odgovore tudi na nekatera druga vprašanja. Schaffner je tako pojasnil, da telefaksa ni podpisal, ker je preprosto pozabil, prav tako pa je pri številčenju faksa prišlo do napake, zato je bilo navedenih več strani vsebine, kot jih je bilo v resnici.

Nato so prišla na vrsto vprašanja tožilstva. Tožilko Bojano Podgorelec je zanimalo, ali je Urbas povedal, kje je dobil informacije o SCT-ju in ali se je Schaffner o tem pozanimal pri Urbasu. Schaffner je odgovoril nikalno. Povedal je tudi, da ne ve nič o tem, da naj bi mu Urbas informacije o SCT-ju podal pod prisilo.
Nemški kriminalist je povedal še, da o se o tem ni nikoli pogovarjal z drugimi organi iz Slovenije, Urbas pa Schaffnerju ni dal nobenih informacij o kakršnih koli Zidarjevih kaznivih dejanjih v Nemčiji. Vprašanja so se vrtela predvsem okoli spornega faksa, njegovega izvora in nekaterih podrobnosti, ki jih vsebuje.

Zidarja dva meseca ni bilo na obravnavah
Po dvetedenski prekinitvi se na sodišču nadaljuje glavna obravnava v zadevi Čista lopata. Zidar se zaradi zdravstvenih težav skoraj dva meseca ni udeleževal sojenja, zato ga je sodnica Alenka Podjed pred dvema tednoma začasno izločila iz postopka. Sodno dvorano so takrat zapustili tudi vsi trije njegovi zagovorniki, sojenje pa se je nadaljevalo z branjem listinskih dokazov. Kaj se bo na obravnavi zgodilo danes, še ni znano.

Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič so obtoženi sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri teh dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.

Zidar spet na sodišču
Ivan Zidar je vendarle prišel na sodišče