Sodišče je letos spomladi postopek Zidarjevega osebnega stečaja izpeljalo do konca, številni Zidarjevi kazenski postopki pa skoraj zagotovo ne bodo dobili epiloga. Foto: BoBo
Sodišče je letos spomladi postopek Zidarjevega osebnega stečaja izpeljalo do konca, številni Zidarjevi kazenski postopki pa skoraj zagotovo ne bodo dobili epiloga. Foto: BoBo
Zidarjev osebni stečaj na višje sodišče

Med drugim trdijo, da se Zidar ni mogel opredeliti do stečaja, ker mu je sodišče za ta postopek določilo skrbnika, namesto da bi z izvedencem ugotavljalo, ali se je sposoben zastopati sam.

Padli gradbeni baron Ivan Zidar je bankrotiral. Za osebni stečaj ni poskrbel sam, udarec mu je vrnil imperij, ki ga je vodil in na koncu pokopal - SCT v stečaju, ki je sprožil postopek za Zidarjev osebni stečaj. In medtem ko Zidarju za vratom visijo trije milijoni evrov, ki jih mora vrniti, se njegov odvetnik Matjaž Pajk pritožuje zaradi procesnih napak. Ker je sodišče Zidarju za stečajni postopek prek centra za socialno delo postavilo skrbnika, ko bi se, pravi Pajk, morda lahko glede stečaja izrekal tudi sam. O tem bi moral po mnenju odvetnika le za ta postopek presojati psihiater.

"Naše mnenje je, da je sodišče napačno ravnalo, v postopku postavitve skrbnika, ko je štelo, da gospod Zidar ni procesno sposoben sodelovati v postopku osebnega stečaja. Sodišče se samo, brez izvedenca medicinske stroke, ne bi smelo opredeljevati," je prepričan Pajk, ki Zidarja zastopa v postopku osebnega stečaja.

So se odvetniki spotaknili ob lastne noge?
Najmanj nenavadno je, da Zidarjevi pooblaščenci zdaj krcajo sodišče, če pa so oktobra lani sami zahtevali prekinitev stečajnega postopka prav zaradi Zidarjeve opravilne nesposobnosti.

"Postopek je bil na predlog dolžnika s sklepom prekinjen, ker je iz ugovora dolžnika izhajalo, da je dolžnik pravdno nesposoben. Sklep je potrdilo Višje sodišče v Ljubljani, iz katerega med drugim izhaja, da dolžnik ni mogel veljavno izjaviti svoje volje za zastopanje," na očitke odgovarjajo na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer odprtega primera podrobneje ne morejo pojasnjevati, prav tako gre za postopek osebnega stečaja fizične osebe, ki je podvržen varstvu osebnih podatkov.

Sodišče je letos spomladi postopek Zidarjevega osebnega stečaja izpeljalo do konca, potem ko je Center za socialno delo Zidarju postavil skrbnika, ki nadaljevanju postopka ni ugovarjal.

Sodišče zavrglo še primer Reklamni inženiring
Konca pa skoraj zagotovo ne bodo videli številni Zidarjevi kazenski postopki. Trije so zanj pravnomočno ustavljeni, saj je bil zaradi slabega zdravja iz njih izločen, odprtih je še pet kazenskih primerov, sodišče pa je pred dnevi zavrglo še obtožnico v primeru Reklamni inženiring, še enem primeru načrtnega izčrpavanja SCT-ja. Zidar in direktor družbe Reklamni inženiring Mladen Sever naj bi s Severjevim podjetjem sklepala navidezne posle, s tem pa SCT oškodovala za dva milijona evrov. Šest soobtoženih, ki so jim očitali pomoči pri sklepanju pogodb, je krivdo priznalo.

"Razlog, da je sodišče zavrglo obtožnico, je isti kot v ostalih primerih, in sicer procesna nesposobnost Ivana Zidarja. Zdravje mojega klienta se slabša, zato sem še bolj kot doslej prepričan, da nikoli več ne bo sposoben za sojenje," je za TV Slovenija povedal Zidarjev odvetnik v kazenskih postopkih Boštjan Podgoršek.

Zidarjev osebni stečaj na višje sodišče