Zmago Jelinčič bo nosilec liste SNS-a na EU-volitvah. Foto: BoBo
Zmago Jelinčič bo nosilec liste SNS-a na EU-volitvah. Foto: BoBo

Jelinčič naj bi od njega po morebitnem prevzemu funkcije zahteval 500 evrov mesečno za stranko, 1.000 evrov pa še zase. Predsednik SNS-a je povedal, da je o denarju za stranko res govoril, saj to počnejo tudi v drugih strankah, glede plačila njemu osebno pa da je šlo za šalo. Pravi še, da Preac ni mogel odstopiti kot nosilec njihove liste, saj ta še ni bila potrjena. Na podlagi medijskih objav je policija zaznala sum storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja in začela aktivnosti v predkazenskem postopku, je poročala TV Slovenija.

Očitki Gregorja Preaca

Popotnik in novinar Gregor Preac je v odstopni izjavi, ki jo je objavil Reporter, zapisal:

"Razlog za odstop od kandidature je kupčkanje in nepredvidljivost, morebitna podkupljivost Zmaga Jelinčiča in SNS-a, četudi sem verjel, da bo vsaj tokrat za EU-volitve ideja o evroskepticizmu in boju proti centralizaciji EU-ja pred denarjem, pohlepom, malimi strankarskimi in osebnimi interesi."

Policija v preiskavo trditev Gregorja Preaca o Zmagu Jelinčiču.

Zmago Jelinčič pa je ocenil, da izjave Preaca kažejo na njegovo zmedeno osebnost. Pojasnil je, da ta sploh ne more odstopiti od kandidature, saj ni bil nosilec liste ali kandidat, ampak je predsedstvo na seji 16. marca za nosilnega kandidata določilo njega kot predsednika.

O celotni listi v SNS-u še niso odločili, saj bodo do 1. aprila evidentirali kandidature, na kongresu 13. aprila pa potrdili listo, je danes dejal Jelinčič, ki je sicer predlagal predsedstvu, da bi bil Preac nosilec liste, a so člani temu nasprotovali, saj ga niti ne poznajo in niti ni član stranke.

Preac je po Jelinčičevih navedbah pred petimi ali šestimi dnevi izpolnil tudi pristopno izjavo k članstvu v stranki, a ga med člane še niso sprejeli. Pristopno izjavo je dal prav tisti dan, ko sta se pogovarjala glede evropskih volitev, kar je bilo po potrditvi rebalansa proračuna, je pojasnil in dodal, da mu tega niti ni omenil.

Jelinčič: Pri podpori rebalansu proračuna ni šlo za trgovanje

Jelinčič je tudi zatrdil, da pri podpori rebalansu proračuna ni šlo za nikakršno trgovanje in niso nič prejeli od premierja Marjana Šarca.

Navedel je razloge za podporo dokumentu in dejal, da bi danes ravnali enako. Želijo namreč, da država deluje, če bi rebalans padel, pa bi se po njihovem mnenju vse razsulo, predvsem pa državljani ne bi dobili takšnih plač, kot bi jih morali.

"Ne vem natančno, kakšen je bil dogovor Jelinčiča in Šarca, da je SNS podprl rebalans proračuna, ali je šlo tudi za kakšno finančno injekcijo stranki in Jelinčiču, vsekakor pa mi je Jelinčič v osebnem pogovoru to odločitev branil, da SNS nima 80.000 evrov za nove volitve," je za Reporter navedel Preac.

Jelinčič je pojasnil, da je Preacu v pogovoru o evropskih volitvah pojasnil, da te stanejo od 60.000 do 80.000 evrov z minimalnimi vložki. "Ne vem, zakaj je to povezal s Šarcem, mano in finančnimi injekcijami. Naj reče Šarcu, koliko mi je dal, pa ga bo Šarec tožil in naj mu pobere še tisto, kar ima," predlaga prvak SNS-a. Trgovanje ali pogovore z Jelinčičem glede podpore rebalansu proračuna so sicer že zanikali tudi v največji vladni stranki.

Jelinčič je tudi razočaran nad vsebinsko predstavitvijo Preaca. Menil je, da govori šest jezikov, a "tukaj niti govoriti ni znal", izkazalo pa se je tudi, da je le gimnazijski maturant, je še dejal Jelinčič.