Pogoršiče na deponiji ob Cesti dveh cesarjev. Foto: BoBo
Pogoršiče na deponiji ob Cesti dveh cesarjev. Foto: BoBo
Zagorelo je malo po 22. uri. Foto: BoBo
Zagorelo je malo po 22. uri. Foto: BoBo

Požar - v večji meri so gorele gume, ogenj pa je zajel tudi nekaj t. i. kosovnega materiala - je zdaj pogašen, gasilo ga je več kot 110 gasilcev iz GB-ja Ljubljana, PGD-ja Vič, Trnovo, Ljubljana mesto, Bizovik, Brdo, Kozarje, Barje, Podutik, Ježica in Rudnik. Gasilci so intervencijo na terenu zaključili ob 5.40, so na Facebooku zapisali pri GB Ljubljana.

Jugozahodni veter je dim ponoči zanesel čez celotno območje Ljubljane, zato pristojni vse prebivalce pozivajo, naj zapirajo okna, na prostem pa nosijo maske. Dejan Ristič, dežurni na Centru za obveščanje, je za Radio Slovenija pojasnil, da je bila "zaradi dimne mase, ki se je začela spuščati, aktivirana enota ELME – ekološki laboratorij z mobilno enoto –, ki je izvajala monitoring ozračja".

"Veter je dim zanesel čez celotno območje Ljubljane, zato je regijski center Ljubljana izdal opozorilo za medije, naj prebivalci zapirajo okna in ostanejo v prostorih, opozorila pa so izvajali tudi gasilci z ozvočenjem iz gasilskega vozila," je še dodal.

Koncentracija prašnih delcev presežena zgolj kratkotrajno

Meritve onesnaženosti zraka, ki jih je izvedel Ekološki laboratorij z mobilno enoto - ELME, so sicer pokazale, da je bila koncentracija prašnih delcev presežena zgolj kratkotrajno v času požara. Kot so sporočili z laboratorija, je bila vrednost prašnih delcev v zraku takrat med 500 in 1000 mikrogramov na kubični meter, kar je 10- do 20-krat več od predvidene dnevne koncentracije 50 mikrogramov na kubični meter.

Zagorele so odpadne gume. Foto: BoBo
Zagorele so odpadne gume. Foto: BoBo

Že jutranje meritve so bile spet normalne

Jutranje meritve, ki so jih izvedli med 8. in 9. uro, so že pokazale koncentracije normalnih vrednosti, zato v ELME predvidevajo, da onesnaženje ni povzročilo hujšega ogrožanja zdravja. Če so prebivalci upoštevali preventive ukrepe in se niso izpostavljali dimu, je bilo ogrožanje zdravja zanemarljivo, so sporočili. Priporočilo prebivalcem, naj se do 12. ure ne zadržujejo zunaj, so odredili ponoči, ko so v okolici požarišča še predvidevali meglo. Ker se je ozračje očistilo, ni prišlo do zadrževanja dima in prašnih delcev za daljši čas, so še sporočili z ELME.

Čeprav je bil požar hitro pogašen in ni prišlo do ožiga rastlin, pa tudi saj je malo, ob tem pristojni priporočajo temeljito pranje zelenjave in sadja pred zaužitjem. Morebitne s sajami onesnažene predmete, kot so mize, stoli in igrala, pa je treba preventivno očistiti z detergentom in vodo, so še sporočili.

Policija: Preiskava tudi v smeri kaznivega dejanja

S PU Ljubljana pa so sporočili, da vzrok požara še ni znan. Danes bodo policisti opravili ogled, "nato pa bodo nadaljevali s kriminalistično preiskavo tudi v smeri sumov storitve kaznivega dejanja." O vseh ugotovljenih dejstvih bodo obveščali pristojno državno tožilstvo, so še zapisali.

Skladiščenje na nedovoljen način, a premakne se nič

Gre že za drugi večji požar na tem območju v zadnjem mesecu – nazadnje je tam (na precej večji površini) že avgusta. Zgodba s tamkajšnjim avtoodpadom se sicer vleče že več let, ukrepali sta že tako inšpekcija kot policija, je za Radio Slovenija poročala Špela Bratina. Ugotovili so, da na območju na nedovoljen način skladiščijo, obdelujejo in odlagajo odpadke, predvsem dotrajana motorna vozila in njihove dele, vendar uporabnik zemljišča, ki nima okoljevarstvenega dovoljenja, tega ni saniral. Marca so vložili tudi kazensko ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja.

Na Viču so gorele gume