Bobera je ponovno poudaril, da je na Berisho streljal, ker se je počutil ogroženega in se je bal za svoje življenje. Foto: MMC RTV SLO
Bobera je ponovno poudaril, da je na Berisho streljal, ker se je počutil ogroženega in se je bal za svoje življenje. Foto: MMC RTV SLO
Obtožnica proti Boberi zavržena

Senat celjskega okrožnega sodišča, ki ga je vodil Martin Jančar, se je tako odločil zaradi spremenjene kvalifikacije kaznivega dejanja. Kaznivo dejanje je bilo storjeno, a ne očitano kaznivo dejanje umora oz. povzročitve hude telesne poškodbe, temveč kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti, je ob obrazložitvi sodbe povedal Jančar. To kaznivo dejanje pa je lani po 10 letih od začetka obravnave zastarelo, tako zoper Bobero ni mogoče izreči kazni, je pojasnil Jančar.

Bobera devetkrat ustrelil proti Berishi
Tožilstvo je sicer že leta 2004 odstopilo od pregona policista Mateja Bobere, saj je sprejelo odločitev, da je ta na sprožilec pritisnil zaradi zmote oz. v strahu za lastno življenje, kar so potrdili tudi psihiatrični izvedenci.

Svojci Naserja Berishe, za katerega sta bila pred 11 leti odrejen pripor zaradi več nasilnih dejanj in razpisana tiralica, pa se z odločitvijo tožilstva niso strinjali in pred šestimi leti vložili zasebno tožbo za kaznivo dejanje umora. Njihov pooblaščenec odvetnik Gorazd Fišer pa je maja letos obtožnico zoper Bobero spremenil.

Policist tako ni bil več obtožen umora, ampak povzročitve posebno hude telesne poškodbe, ki se je končala s smrtjo med prevozom v celjsko bolnišnico. Za tovrstno kaznivo dejanje je sicer zagrožena zaporna kazen od enega do deset let. Za spremenjeno obtožnico se je Fišer ob zadnji obravnavni odločil, ker je dokazni postopek pokazal, da Bobera, ki je devetkrat ustrelil proti Berishi, dva strela pa sta bila potem usodna zanj, ni namerno vzel življenja 27-letniku.

Na obravnave je zaradi strahu prihajal zamaskiran
Tudi Bobera je v današnjem sklepnem nagovoru ponovno poudaril, da je na Berisho streljal, ker se je počutil ogroženega in se je bal za svoje življenje. Prepričan je, da je ravnal skladno s policijskimi pooblastili in je svoje strelno orožje uporabil na povsem zakonit način. V večernih urah in na razdalji približno sedmih metrov Bobera namreč ni mogel ugotoviti, da Berisha, ko je nekaj izvlekel iz žepa, v roki ni imel pištole, temveč mobilni telefon.

Bobero je prišlo podpret več kot 100 sodelavcev, zbralo pa se je tudi veliko sorodnikov pokojnega Berishe, ki so upali, da bo Bobera spoznan za krivega in obsojen na ustrezno kazen. Na vse obravnave je Bobera sicer prihajal zamaskiran, saj se je bal maščevanja Berisheve družine.

Obtožnica proti Boberi zavržena