Očitke mariborski župan Andrej Fištravec pripisuje
Očitke mariborski župan Andrej Fištravec pripisuje "predvolilni folklori". Foto: BoBo
Glavna obravnava se bo začela 5. septembra, torej dobra dva meseca pred lokalnimi volitvami. Foto: Pixabay

Tožilstvo Andreju Fištravcu in Marku Žuli kaznivo dejanje v sostorilstvu očita zaradi dveh domnevno spornih zaposlitev na mariborski občini, zaradi katerih sta bila oba zaslišana že leta 2015. Že takrat sta trdila, da sta nedolžna. Enako sta zdaj povedala na predobravnavnem naroku na mariborskem okrožnem sodišču in nista sprejela ponudbe tožilke Nine Židanik, ki jima je v zameno za priznanje ponudila enotno kazen deset mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let.

"Nisem kriv," je zatrdil Fištravec, njegova obramba pa je predlagala zaslišanje še vrste drugih uslužbencev mariborske občine, med drugim tudi županovega svetovalca Marka Kovačiča, da povedo, zakaj in na kakšen način je prišlo do omenjenih zaposlitev.

Dve sumljivi zaposlitvi
Sporni sta zaposlitvi Igorja Petelina in Patricije Jankovič, ki zdaj sicer ne delata več na občini. Tožilstvo Fištravcu in Žuli očita storitev treh kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja, ker naj bi v nasprotju s predpisi omogočila zaposlitev Petelina in Jankovičeve na občini, oba pa tega dela naj sploh ne bi opravljala. Prav tako naj bi sklenila podjemno pogodbo s Petelinom za delo, ki bi ga lahko ta opravljal že v okviru svoje predhodne zaposlitve. S tem naj bi mu omogočila pridobitev protipravne premoženjske koristi, ker je prejemal mesečno 500 evrov višji dohodek kot po predhodni pogodbi.

Očitke Fištravec pripisuje "predvolilni folklori". "Tožilstvo je dobilo zadevo leta 2014, glavna obravnava pa bo en teden pred tem, ko bomo začeli zbirati podpise za nove volitve," je povedal novinarjem ob odhodu s sodišča. Poudaril je, da so bile omenjene zaposlitve izvedene v prvem letu njegovega županovanja, zato je bilo po njegovih ocenah razumljivo, da je potreboval dodatno pomoč. Prav tako je poudaril, da je šlo le za kratkotrajne zaposlitve.

"Očita se mi, da ni obstajal povečan obseg dela za pravne storitve za gospo, ki sem jo za tri ali štiri mesece zaposlil v kabinetu. Ob dejstvu, da je bilo to prvo leto mandata, ko nisem verjel v objektivnost pravne službe in sem želel neko dodatno pravno interpretacijo dokumentov, ki jih dobivam v podpis," je povedal.

O odstopu ne razmišlja
V njegovo korist naj bi govorila tudi statistika. "V letu, ko sem postal župan, je bilo na občini zaposlenih 299 ljudi. Decembra lani 278, letos pa jih bo z vsemi novimi zaposlitvami 266. Število zaposlenih torej zmanjšujemo, medtem ko se obseg dela veča, saj dobivamo vedno več zadolžitev," je pojasnil. O morebitnem odstopu z županskega položaja ne razmišlja.

Glavna obravnava se bo začela 5. septembra, torej dobra dva meseca pred lokalnimi volitvami, na katerih namerava Fištravec znova kandidirati za župana. Župan Maribora je postal leta 2013, ko je zmagal na nadomestnih volitvah po protestih in odstopu Franca Kanglerja, oktobra 2014 pa je na rednih lokalnih volitvah dobil poln mandat.