Preiskovalci so v okviru preiskav na MOL-a zasegli tudi strežnik Foto: BoBo
Preiskovalci so v okviru preiskav na MOL-a zasegli tudi strežnik Foto: BoBo
Kriminalisti na MOL-u zaradi suma korupcije
Kriminalisti na MOL preiskovali sume podkupovanja

Predkazenski postopek poteka zoper osem osumljenih fizičnih oseb, ki so s kaznivimi dejanji pridobile premoženjsko korist v višini 150.000 evrov, so sporočili z Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Preiskovalci NPU-ja so od šeste ure naprej na podlagi sodne odredbe opravili več hišnih preiskav. Med drugim tudi na MOL-u in na družbi Vodovod - Kanalizacija (VO-KA), neuradno pa tudi na sedežu družbe KPL-a. Preiskave naj bi osvetlile sum kaznivih dejanj jemanja in dajanja podkupnine, sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje in zlorabe položaja.

Predčasno plačevanje računov s provizijo
Direktor NPU Darko Majhenič je povedal, da na podlagi dosedanjih ugotovitev sumijo, da so osumljenci kazniva dejanja storili med letoma 2012 in 2014.

Takrat naj bi občina predčasno plačevala račune za opravljene storitve, osumljenec pa naj bi zahteval 10 odstotkov denarne nagrade. Eno kaznivo dejanje pa je bilo povezano z nezakonitim posredovanjem pri izvedbi javnega naročila, ki sta ga naročili občina in javno podjetje.

Po neuradnih podatkih naj bi preiskovalci iskali dokumentacijo o koncesiji za izvedbo kanalizacije na Rakovi Jelši. MOL naj bi bil pri izbiri izvajalca naklonjen mestnemu gradbincu KPL-ju.

Je KPL podkupovala Jankovića?
Po poročanju POP TV naj bi bilo iz policijskih prisluhov razvidno, da je Zoran Janković od nekdanjega direktorja KPL-a Ranka Mimovića prejemal podkupnino od vsakega posla, ki ga je občina družbi KPL plačala vnaprej. Po podkupnino pa naj bi hodil osebno kar Jankovićev sin Jure.

POP TV tudi poroča, da so v prisluhih ujeli Jankovićevo zahtevo neimenovani farmacevtki za spolne usluge. Farmacevtko so kasneje zaposlili v Ljubljanskih lekarnah.

MOL: Preiskava je bila korektna
"V nekaterih prostorih Mestne občine Ljubljana je potekala hišna preiskava na podlagi ovadbe osebe, ki je pravnomočno obsojena. Policistom smo izročili vso zahtevano dokumentacijo, pri čemer župan Zoran Janković ni imel nobenih zadržkov, da zasežejo tudi strežnik, saj ničesar ne skrivamo. Policisti so svoje delo opravili korektno," so preiskavo opisali na MOL-u.

Kriminalisti so obiskali MOL. Foto: Bobo

Kriminalisti na MOL-u zaradi suma korupcije
Kriminalisti na MOL preiskovali sume podkupovanja