Zvonko Fišer je bil obtožen zlorabe položaja. Foto: BoBo
Zvonko Fišer je bil obtožen zlorabe položaja. Foto: BoBo
V primeru, da obtožni predlog ne bo umaknjen, je nekdanji minister Zalar napovedal, da se bo naroka 8. januarja udeležil in na njem "javno predstavil tudi vsa politična ozadja te zadeve". Foto: BoBo

Zvonko Fišer je bil tako kot nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar obtožen zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri imenovanju Zalarjevega nekdanjega državnega sekretarja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva tik pred nastopom nove vlade leta 2012.

Sodišče je na današnjem naroku izpeljalo praktično celotno glavno obravnavo, od Fišerjevega zagovora do zaključnih besed in razglasitve sodbe. Še pred tem je sodnica Melita Perko zavrnila vse predloge za pridobitev nekaterih dodatnih listin kot tudi za zaslišanje nekaterih prič, saj je, kot je dejala, iz pisnih listin, ki jih ima sodišče, dejansko stanje dovolj dobro razjasnjeno.

V razglasitvi ustne sodbe je sodnica menila, da je treba Fišerja oprostiti, ker mu ni mogoče dokazati naklepa kaznivega dejanja zlorabe položaja, prav tako ne naklepa Škrlecu pridobiti nepremoženjsko korist, kar mu je očitalo tožilstvo. Dejala je, da vsaka kršitev postopka še ne pomeni zlorabe položaja.

Tožilstvo je na razsodbo napovedalo pritožbo. Fišer pa meni, da sodba dokazuje, da je bil celoten postopek nepotreben in da "je imel verjetno drug namen, kot je namen tovrstnih postopkov".

Sojenje Zalarju januarja
Sodišče izpeljati tudi sojenje soobdolženemu ekdanjemu pravosodnemu ministru Zalarju, a tega tudi danes ni bilo na sodišče. Sodnica ga je zato izločila iz postopka in določila, da bo zanj postopek izpeljala posebej. Izdala je tudi odredbo za Zalarjevo prisilno privedbo, ki pa jo je preklicala po tem, ko ji je Zalarjev odvetnik Emil Zakonjšek zagotovil, da se bo Zalar zagotovo udeležil naroka, ki je razpisan za 8. januar. Zalar, ki se ni udeležil že več narokov, je bil po odvetnikovih besedah do 30. decembra na službenem potovanju v Makedoniji.

V pisnem sporočilu pa je nato Zalar napisal, da pričakuje umik obtožnega predloga zoper njega. "To bi bilo med drugim tudi smotrno, saj stroški kazenskega postopka v primeru oprostilne sodbe bremenijo državni proračun in bodo nadaljnji stroški kazenskega postopka v tej zadevi povsem nepotrebni," je zapisal.

Premik sojenja
Sojenje je najprej potekalo na Okrajnem sodišču v Ljubljani, kjer je po poročanju medijev nekaj narokov odpadlo, saj Zalar ni prevzemal vabil na sodišče. Na narok je prišel 24. novembra, ko je njegov odvetnikpredlagal prenos krajevne pristojnosti sodišča drugam.

O tem je odločalo Višje sodišče v Ljubljani, ki je predlogu ugodilo in odločilo, da bo v tej zadevi sodilo Okrajno sodišče v Novem mestu. Zadeva naj bi sicer zastarala februarja prihodnje leto.