Za zmago na volitvah se bosta, sodeč po javnomnenjski anketi Večera, udarila SMC in SDS. Foto: BoBo
Za zmago na volitvah se bosta, sodeč po javnomnenjski anketi Večera, udarila SMC in SDS. Foto: BoBo

Sodeč po tej raziskavi, bi za Stranka Mira Cerarja glasovalo slabih 23 odstotkov vprašanih, za stranko SDS pa odstotek več. Te statistične projekcije temeljijo na odgovorih samo tistih vprašanih, ki pravijo, da bodo 13. julija zagotovo odšli na volitve.

Če pa upoštevamo vse tiste, ki so v anketi odgovarjali, bi SMC volilo 16,9 odstotka vprašanih, SDS 14,3 odstotka.

Podpora je zrasla tudi Desusu in NSi-ju, ki sta prehitela SD, kaže anketa - DeSUS bi tako dobil 4,4 odstotka, NSi 3,6 odstotka, SD 2,8 odstotka, vse druge stranke pa manj kot dva odstotka glasov. ZaAB bi tako volilo 1,8 odstotka vprašanih, PS 1,6 odstotka, SLS in Združeno levico po 1,1 odstotka, SNS 0,9 odstotka, Verjamem 0,6 odstotka in DL 0,1 odstotka vprašanih. Tretjina jih še ne ve, komu bo oddala svoj glas.

56,6 odstotka vprašanih v anketi je odgovorilo, da se bo predčasnih parlamentarnih volitev zagotovo udeležilo, da se bodo verjetno udeležili volitev, je povedalo 17,2 odstotka vprašanih, da se jih verjetno ne bo udeležilo, pa 7,2 odstotka vprašanih. Zagotovo se volitev ne bo udeležilo 13,9 odstotka vprašanih, medtem ko jih 5,1 odstotka še ne ve, ali bodo odšli na volitve ali ne.

Anketo je za Večer 2. in 3. julija izvedlo podjetje RM Plus na vzorcu 700 ljudi.