Anketa pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Foto: RTV SLO
Anketa pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Foto: RTV SLO
Anketa pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Foto: RTV SLO
Tarča: Veliko soočenje pred volitvami

Anketa, ki jo je za oddajo Tarča na vzorcu 450 anketirancev v torek in sredo opravila agencija Mediana, kaže, da bi vprašani Stranki Mira Cerarja namenili 19,3 odstotka glasov. SDS bi prejel 15,1 odstotka, SD 7 odstotkov in DeSUS 5,9 odstotka.

Slabo kaže znanim, manj znanim in novim
Druge stranke se glede na anketo v državni zbor ne bi uvrstile. Anketiranci so SLS-u in NSi-ju namenili 3,3 odstotka glasov, zavezništvu Alenke Bratušek 2,5 odstotka glasov, Pozitivni Sloveniji 2,1 odstotka glasov, 1,8 odstotka vprašanih bi glasovalo za Verjamem Igorja Šoltesa, 1,6 za SNS, 1,3 odstotka za Združeno levico (DSD, IDS, TRS), en odstotek pa za Zares.


Še manj glasov bi prejeli Državljanska lista (0,7 odstotka) in Solidarnost (0,5 odstotka). Preostanek anketiranih je na vprašanje, koga bi volili, če bi bile volitve naslednjo nedeljo, odgovoril z drugo, ne vem, ne želim odgovoriti ali pa so dejali, da na volitve ne bi šli.

Preberite tudi:
Predsedniki v Tarči


Volilna udeležba dobra?

Odgovori na vprašanje, ali se nameravajo udeležiti predčasnih parlamentarnih volitev, ki bodo, zdaj že potrjeno, 13. julija, kažejo stanje, ki je značilno za parlamentarne volitve, in to ne glede na poletni čas počitnic in dopustov. 42,4 odstotka vprašanih je namreč zatrdilo, da se bodo volitev zagotovo udeležili, 22,9 odstotka vprašanih pa je odgovorilo z "da, verjetno". Skupaj torej več kot 65 odstotkov.

Da na volitve zagotovo ne bodo šli, je dejalo 19,4 odstotka vprašanih, 6,1 pa ji še ni prepričanih in so se opredelili z "verjetno ne". 9,2 odstotka vprašanih še ni odločenih.

Najprimernejši za premierja: Miro Cerar
Sodelujoče v raziskavi so spraševali tudi, kdo bi bil po njihovem mnenju najprimernejši za predsednika vlade. Največ (29,3 odstotka) se jih je odločilo za Mira Cerarja, sledi Janez Janša (9,6 %, njemu pa Dejan Židan (8,7 %), Alenka Bratušek (6,1 %), Ljudmila Novak in Karl Erjavec (3,7 %), Bojan Starman (2,8 %), Zoran Janković (2,2 %), Franc Bogovič (1,9 %) in Igor Šoltes (1,5 %).

14,7 odstotka vprašanih meni, da ni primeren nihče od naštetih, dva odstotka in pol bi se odločila za koga drugega, dobrih 13 odstotkov pa jih je odgovorilo z "Ne vem".

Tarča: Veliko soočenje pred volitvami