SMC-ju vse ankete javnega mnenja trenutno napovedujejo zmago. Foto: BoBo
SMC-ju vse ankete javnega mnenja trenutno napovedujejo zmago. Foto: BoBo


Na tretjem mestu bi se znašel SD z 9,8 odstotka glasov, parlamentarni prag pa bi prestopila še DeSUS s 6,2 in NSi s 4,2 odstotka glasov. Vsem drugim po volilni anketi kaže zelo slabo: ZaAB (1,7 odstotka), PS (1,3 odstotka), ZL (1,1 odstotka), SLS (1 odstotek), Verjamem (0,8 odstotka), DL (0,7 odstotka), Zares (0,3 odstotka) in SNS (0,3 odstotka).

Volilna udeležba bi bila po trenutnih rezultatih okoli 50-odstotna, dobra četrtina pa je neopredeljenih, zaradi česar je še vse odprto. Stabilno podporo ima SDS, ki se sicer po odhodu njegovega predsednika Janeza Janše na prestajanje zaporne kazni krepi, navaja Delo.

Med podporniki desnega političnega bloka je večji delež volilno opredeljenih kot med podporniki levega političnega bloka. Vendar so podporniki strank desnega političnega bloka izkazali večjo verjetnost udeležbe na volitvah, ugotavlja vodja tržnega oddelka za tržne analize in marketing na Delu Roman Zatler.

Telefonsko raziskavo je na vzorcu 500 državljanov med 23. in 26. junijem opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

SMC na prvem mestu tudi v Večerovi anketi
Tudi po javnomnenjski raziskavi Večera dobra dva tedna pred predčasnimi volitvami v DZ uživa največjo podporo SMC, ki je s prvega mesta izrinil SDS. Če bi bile volitve to nedeljo, bi SMC volilo 15,3 odstotka vprašanih, SDS pa 10,9 odstotka. V DZ bi prišel še SD s 4,3 odstotka podpore. Skoraj 60 odstotkov vprašanih pa je neopredeljenih.

Predčasnih volitev v DZ se bo po raziskavi časopisa Večer zagotovo udeležilo 54,1 odstotka vprašanih, slaba petina je odgovorila, da se jih bo verjetno udeležila, 12 odstotkov pa se jih zagotovo ne bo.

Prvim trem na lestvici - Stranki Mira Cerarja, SDS-u in SD-ju - sledijo in DeSUS s 3,8 odstotka podpore, NSi z 2,6 odstotka, Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB) z 2,1 in SLS z 1,4 odstotka vprašanih. Proti dnu javnomnenjske ankete Večera so z manj kot enim odstotkom podpore SNS, PS, Koalicija Združena levica, Verjamem in DL.

Telefonsko javnomnenjsko raziskavo je na vzorcu 700 naključno izbranih odraslih državljanov za časopis Večer od 24. do 26. junija opravljalo podjetje RM Plus.