Po premierjevem mnenju bo uvedba evra povečala ugled Slovenije v svetu. Foto: RTV SLO
Po premierjevem mnenju bo uvedba evra povečala ugled Slovenije v svetu. Foto: RTV SLO
Janez Potočnik
Potočnik svetuje, da država skrbno vodi makroekonomsko politiko Slovenije. Foto: European Community
Jelko Kacin
Jelko Kacin meni, da vlada v Evropo pošilja napačno sporočilo. Foto: RTV SLO
Lojze Peterle
Peterle meni, da je opozorila v zvezi z javno porabo treba jemati resno. Foto: RTV SLO
Milan M. Cvikl
Cvikl meni, da bodo sicer po uvedbi evra nastali neželeni inflacijski pritiski, in vlado opozoril na njihovo uravnoteženo reševanje. Foto: RTV SLO

Na pozitivno poročilo Evropske komisije so se na posebni tiskovni konferenci nemudoma odzvali premier Janez Janša, finančni minister Andrej Bajuk in guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari. Zahvalili so se Evropski komisiji in Evropski centralni banki ter drugim institucijam, tudi nekdanji vladi, ki so pripomogle k slovenski pripravljenosti na sprejem evra. Bajuk in Gaspari pa sta se še posebej zahvalila nekdanjemu finančnemu ministru Dušanu Mramorju za pogum in vztrajanje na izpolnjevanju konvergenčnih kriterijev.

Evropska komisija odločitev sprejela enoglasno
Evropski komisar Janez Potočnik je dejal, da je to zgodovinski dan za Slovenijo, saj pomeni priznanje za dobro opravljeno delo vseh, ki so vodili makroekonomsko politiko. Potočnik je dodal, da je komisija odločitev sprejela enoglasno, potrditi pa jo morajo še finančni ministri na vrhu EU-ja, ki bo 11. julija, a večjih ovir za sprejem evra ni več.

Odločitev komisije dobra novica
Predsednik SD-ja in evropski poslanec Borut Pahor je vesel in ponosen, ker smo prvi med novimi članicami EU-ja, ki bomo sprejeli evro. Hkrati poudarja, da Slovenijo čaka še veliko dela. Izrazil pa je tudi bojazen, da se cene življenjskih potrebščin ne bi preveč dvignile, kot se je to zgodilo v nekaterih državah, saj bi to precej obremenjevalo državljane.

Jelko Kacin se strinja, da je bila odločitev Evropske komisije pričakovana in zaslužena, a je ob tem kritičen do odnosa slovenske vlade do tujih vlagateljev. Vladi očita, da evropskih subjektiv ne obravnava enakopravno. Družba KBC je bila tako obravnavana kot tujka in ne kot Evropejka. KBC naj bi bil po Kacinovem mnenju pomemben tudi za sanacijo NLB-ja, saj naj bi pomagal pri reševanju vprašanj, povezanih z nasledstvom nekdanje Jugoslavije, in vprašanju poplačila hrvaškim varčevalcem.

Kacin opozarja še na nujnost pokojninske reforme, na kar je Slovenijo ob svojem obisku opozoril že komisar Almunia. Po Kacinovem mnenju je potrebno, da najprej država sama zategne pas in uvede restriktivno fiskalno politiko. Odločitev o indeksaciji pokojnin je po Kacinovem mnenju nerealna in protiproduktivna.

Za evropskega poslanca Lojzeta Peterleta je odločitev komisije dobra in dobrodošla novica, ki krepi podobo Slovenije v Evropi in po svetu. Peterle se strinja, da nam ostaja veliko dela na področju javnih financ, večjo pozornost pa bi morali nameniti tudi davčni politiki.

Stranke o slovenskem dosežku
Odločitev Evropske komisije, da Slovenija izpolnjuje pogoje za prevzem evra, so pozdravile tudi parlamentarne stranke. V NSi-ju in SLS-u so prepričani, da je pozitivna odločitev komisije posledica uspešnega dela vlade. Po mnenju DeSUS-a je to priznanje za Slovenijo, SNS pa meni, da je najpomembneje, da je Slovenija dosegla tiste cilje, ki jih ni še nobena nova članica EU-ja.

Poslanec LDS-a Milan M. Cvikl pravi, da je današnji dogodek posledica dela zadnjih 15 let. Slovenija bo z uvedbo evra po njegovih besedah izgubila pristojnosti na področju denarne politike, bo pa vlada toliko bolj odgovorna predvsem na javnofinančnem področju in področju strukturnih reform.

Iz opozicije tudi opozorila
Ob tem je Cvikl izpostavil opozorila Evropske komisije in Evropske centralne banke, da so se v državi v zadnjem času pojavila nekatera fiskalna vprašanja, ki jih je treba rešiti, ter da je treba biti pozoren na izzive, ki jih je v odzivu navedel tudi finančni minister Bajuk. To je staranje prebivalstva in nizka rodnost.

V SD-ju so pozitivno oceno pričakovali. Ekskluzivni pristop Slovenije med novinkami pa kaže na pravilnost večletne ekonomske politike, meni poslanec SD-ja Feri Horvat. Uvedba nove valute je po njegovem mnenju zgodovinski dogodek za prebivalce in gospodarstvo, evro pa naj bi ljudi še bolj poistovetil z evropsko identiteto ter dvignil ugled Slovenije.