Kršiteljem Zakona o uvedbi evra grozi do 25.000 evrov globe, pravi Mirana Omerzu. Foto: RTV SLO
Kršiteljem Zakona o uvedbi evra grozi do 25.000 evrov globe, pravi Mirana Omerzu. Foto: RTV SLO
Omerzujeva je odgovarjala tudi na vprašanja o kršitvah trgovcev, povezanih z neupravičenimi podražitvami. Foto: RTV SLO

Mirana Omerzu, višja svetovalka glavne tržne inšpektorice Andrejke Grlić, ki je bila gostja MMC-jeve spletne klepetalnice, je pojasnila, da se je večina kršitev nanašala na nesprejemanje evrskih bankovcev večjih apoenov in na nesprejemanje tolarskih kovancev. Kršitve na tem področju se ugotavljajo ob upoštevanju načela proporcionalnosti (npr. med vrednostjo nakupa in vrednostjo bankovca) in morebitnih tehničnih ovir (količina menjalnega denarja).

Zakon o uvedbi evra predpisuje globe od 2.000 do 25.000 evrov za pravne in fizične osebe, ki se ukvarjajo z dejavnostjo in po dnevu uvedbe evra ne sprejmejo evrskih bankovcev in kovancev oziroma v obdobju dvojnega obtoka ne sprejmejo tudi tolarskih bankovcev in kovancev. Za odgovorno osebo pravne osebe pa je zagrožena še globa od 500 do 4.000 evrov.

Tržni inšpektorat za zdaj glob ni izrekal, saj so skoraj vsa podjetja pokazala takojšnjo pripravljenost na sodelovanje in kršitve takoj odpravila, še pojasnjuje Omerzujeva.

Evro ni kriv za vse podražitve


Ker se cene v Sloveniji oblikujejo prosto na trgu, kakršnih koli sprememb oziroma povišanja cen ni mogoče takoj šteti za kršitev, ki bi jo bilo treba sankcionirati. Tržni inšpektorat svetuje, da potrošniki spremljajo morebitne podražitve in o njih obveščajo Zvezo potrošnikov Slovenije.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.