Sredstva za naložbe naj bi zagotovili iz evropskega proračuna, s prispevki članic, prek evropskih finančnih in razvojnih institucij ter z zasebnimi naložbami. Foto: Reuters
Sredstva za naložbe naj bi zagotovili iz evropskega proračuna, s prispevki članic, prek evropskih finančnih in razvojnih institucij ter z zasebnimi naložbami. Foto: Reuters

S Kitajsko želi Unija tekmovati s pristopom, ki naj bi spodbujal uresničevanje zelenih prioritet in naj bi temeljil na demokratičnih načelih ter vrednotah.

V njegovem okviru naj bi do leta 2027 zagotovili 300 milijard evrov. Sredstva naj bi zagotovili iz evropskega proračuna, s prispevki članic, prek evropskih finančnih in razvojnih institucij ter z zasebnimi naložbami.

Načrt EU-ja naj bi bil namenjen spodbujanju pametnih, čistih in varnih povezav na digitalnem, energetskem in prometnem področju ter krepitvi zdravstvenih, izobraževalnih in raziskovalnih sistemov po svetu ob upoštevanju evropskih interesov in prioritet.

Kot je ob predstavitvi poudarila predsednica komisije Ursula von der Leyen, gre za nov strateški pristop k naložbam, ki temelji na demokratičnih načelih in vrednotah ter zagotavlja projekte na visoki ravni, ko gre za preglednost, upravljanje, kakovost in zanesljivost.

Kitajska projekt En pas, ena pot zagnala leta 2013

Kitajska je svoj veliki infrastrukturni projekt nove svilne poti, imenovan En pas, ena pot, zagnala leta 2013. Z njim želi okrepiti svoje povezave in vpliv v Aziji, Evropi in Afriki. Zahod Kitajski pri izvajanju tega projekta očita nepreglednost, korupcijo in nespoštovanje človekovih pravic ter okolja.

Na vprašanje, ali je EU zmožen premostiti vrzel in dohiteti Kitajsko z njenimi ogromnimi naložbami, je predsednica komisije odločno odgovorila, da je Unija vsekakor to zmožna narediti.

Unija po besedah Ursule von der Leyen želi, da je njena strategija infrastrukturnih naložb zaupanja vredna in da se začne uresničevati hitro ter velikopotezno. Prvi testni primer bo vrh EU-ja in Afriške unije prihodnjo pomlad.

Komisar za širitev Oliver Varhelyi pa je ob tem poudaril, da se načrti Unije začnejo v soseščini. Spomnil je na gospodarski in naložbeni načrt za Zahodni Balkan, ki da bo rezultate prinesel še v tem mandatu komisije.