Angela Merkel ob prihodu na svoj zadnji vrh EU-ja. Foto: EPA
Angela Merkel ob prihodu na svoj zadnji vrh EU-ja. Foto: EPA

Nemška kanclerka je s tem potrdila neuradne informacije, da naj bi se Nemčija in Francija zavzemali za pripravo vrha med 27 članicami Unije in Rusijo, kar naj bi v zadnjem trenutku tudi vrinili med teme vrha voditeljev Evropske unije.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je ob prihodu na vrh izrazil podporo vrhu EU-Putin. "Zelo sem vesel, da se končno premikamo k dialogu z Rusijo. Geografsko smo bliže Rusiji kot ZDA, ne moremo samo opazovati dialoga med njimi, medtem ko številne zadeve, kot je Ukrajina, bolj zadevajo nas kot ZDA," je dejal.

Litva je na drugi strani izrazila nasprotovanje. "Kot bi skušali prepričati medveda, naj se ne dotika sklede medu," je ob prihodu dejal litovski premier Gitanas Nauseda in opozoril, da Rusija še ni spremenila svojega vedenja, kar je bil pogoj Unije za vrhovna srečanja po ruski priključitvi Krima leta 2014.

Angela Merkel spodbudila razpravo na svojem zadnjem vrhu

Merkel in Macron naj bi pri drugih voditeljih Unije v zadnjem času lobirala za pripravo vrha EU-Rusija, ki bi sledil nedavnemu srečanju Putina z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom v Ženevi.

Voditelja naj bi tako tik pred zdajci predlagala, da na tokratnem vrhu EU-ja, zadnjem vrhu Angele Merkel, opravijo razpravo o predlogu. O tem naj bi sinoči na sestanku, sklicanem zelo na hitro, govorili stalni predstavniki držav članic pri EU-ju, pravijo diplomatski viri.

"Ni dovolj, da ameriški predsednik govori z ruskim predsednikom"

Nemška kanclerka je med nagovorom nemških poslancev, ki je predvidoma prav tako njen zadnji, poudarila, da bi si morala Unija prizadevati za neposredne pogovore s Putinom, a hkrati ostati enotna v nasprotovanju "provokacijam" iz Rusije. "Ni dovolj, da ameriški predsednik govori z ruskim predsednikom," je dejala in izrazila prepričanje, da mora tudi EU "ustvariti različne formate za pogovore".

Zadnji dogodki so po njenih besedah pokazali, da neusklajeno odzivanje na številne ruske provokacije ne zadostuje, ampak da mora sedemindvajseterica oblikovati "enotno fronto proti tem provokacijam".

Voditelji članic EU-ja razpravljali z Guterresom

Rusija pozdravila pobudo

V Kremlju so pozdravili pobudo. Po besedah Putinovega tiskovnega predstavnika Dmitrija Peskova namreč predsednik "podpira vzpostavitev mehanizma za krepitev dialoga in stikov med Brusljem in Moskvo". Kot je še dodal, tako Bruselj kot Moskva tovrsten mehanizem po njihovem mnenju "resnično potrebujeta".

Kakršne koli priprave na morebiten vrh sicer po besedah Peskova za zdaj ne potekajo, tudi Rusija pa opazuje dogajanje na vrhu EU-ja. "Pomembno je, da razumemo, ali obstaja neko soglasje glede te zadeve ali ne," je še dejal.

Protest Ukrajine

Na poročila o pobudi za ponoven zagon vrhunskih srečanj Unije z Rusijo se je že ostro odzvala Ukrajina. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je ob obisku v Bruslju dejal, da bi morebitna obnova tovrstnih srečanj, ne da bi Rusija pred tem pokazala kakršen koli napredek, predstavljala "nevaren odmik od politike sankcij EU-ja", poroča AFP.

Kot je spomnil, je bila odločitev o zamrznitvi vrhunskih srečanj sprejeta leta 2014 zaradi ruske agresije proti Ukrajini. "Žal Rusija ni pokazala nikakršne pripravljenosti, da spremeni svojo politiko, ne do Ukrajine in ne do EU-ja, zato verjamemo, da je obnova vrhunskih srečanj neutemeljena," je še dodal.

Načeti odnosi Rusija - EU

Odnosi med Unijo in Moskvo so morda na najnižji točki od konca hladne vojne. Ohladitev traja oziroma se poglablja že vse od ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim leta 2014, vse od takrat tudi ni bilo vrha evropskih voditeljev s Putinom. Obe strani sta druga proti drugi medtem uvedli vrsto različnih sankcij.

V zadnjem času so se odnosi še dodatno poslabšali, predvsem zaradi vnovičnega kopičenja ruskih enot ob meji z Ukrajino, dogajanja v povezavi z ruskim opozicijskim voditeljem Aleksejem Navalnim in vrste vohunskih afer.