Ukrajina evropsko prvenstvo začenja 13. junija proti Nizozemski. Foto: Reuters
Ukrajina evropsko prvenstvo začenja 13. junija proti Nizozemski. Foto: Reuters

Rusija si je po referendumu, na katerem je 97 odstotkov prebivalcev glasovalo za priključitev, Krim priključila leta 2014, a tako Ukrajina kot mednarodna skupnost aneksacije uradno ne priznavata. Na Krimu sicer živi 68 odstotkov Rusov, 15 odstotkov Ukrajincev in 13 odstotkov Tatarov.

Ukrajina je svoje nove drese razkrila v nedeljo, le nekaj dni pred začetkom evropskega prvenstva v nogometu. "Verjamemo, da bo obris Ukrajine vlil moč igralcem, ker se bodo borili za celotno Ukrajino," je na Facebooku zapisal vodja ukrajinske nogometne zveze Andrij Pavelko. "In celotna Ukrajina, od Sevastopola in Simferopola do Kijeva, od Donecka in Luganska do Užgoroda, jih bo podpirala na prav vsaki tekmi."

Sevastopol in Simferopol sta na Krimu pod rusko oblastjo, medtem ko Doneck in Lugansk nadzirajo proruski uporniki.

Rusija: Gre za nacionalistične, nacistične slogane

Na sprednjem delu rumenega dresa so meje Ukrajine izrisane v belem, na hrbtu je izpisan slogan "Slava Ukrajini!", na notranji strani dresa pa "Slava junakom!". Obe frazi se v Ukrajini redno uporabljata v vojski in med podporniki revolucije leta 2014, v kateri je bil strmoglavljen Viktor Janukovič, ki zdaj živi v Rusiji.

Ruski poslanec Dmitri Sviščev je podobo dresov označil za "politično provokacijo". Kot je dejal, je prikazovanje zemljevida Ukrajine, "ki vključuje rusko ozemlje, nezakonito", poroča RIA.

Predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova pa je na Twitterju zapisala, da so slogani na ukrajinskih dresih nacionalistični in povzemajo nemško nacistično geslo.

Po drugi strani je podporo dresom izreklo ameriško veleposlaništvo v Kijevu. "Obožujemo novo podobo. Slava Ukrajini! #KrimJeUkrajina," so zapisali na Twitterju. ZDA so zaveznice Ukrajine in so Rusiji od leta 2014 zaradi priključitve Krima skupaj z EU-jem naložile že vrsto sankcij.

Odnosi med Moskvo in Kijevom so se močno poslabšali po priključitvi Krima in začetku separatističnih uporniških spopadov na vzhodu Ukrajine leta 2014. Rusija je tudi izdala več 100.000 potnih listov Ukrajincem na vzhodu.

Ukrajina bo Euro odprla z obračunom proti Nizozemski 13. junija v Amsterdamu, Rusija pa bo 12. junija v Sankt Peterburgu izzvala Belgijo.