V ospredju razprav v Helsinkih bodo gospodarsko in trgovinsko sodelovanje, energetska politika ter dialog kultur. Foto: EPA
V ospredju razprav v Helsinkih bodo gospodarsko in trgovinsko sodelovanje, energetska politika ter dialog kultur. Foto: EPA
ASEM, Helsinki
Voditelji evroazijskega vrha med minuto molka v spomin na dogodke 11. septembra 2001. Foto: EPA

Predsednik slovenske vlade je pred srečanjem z Ven Džjabaom poudaril pomen Kitajske kot najpomembnejše azijske trgovske partnerice Slovenije, s katero se gospodarsko sodelovanje le povečuje. Dodal je, da je Kitajska članica varnostnega sveta, kar jo postavlja v pomembno vlogo pri reševanju vprašanj Severne Koreje, Irana ali Kosova. Sloveniji se zato zavzema za sodelovanje s to svetovno velesilo.

Voditelji naj bi se na vrhu med drugim zavzeli za ponoven zagon pogajanj za vstop Kitajske v Svetovno trgovinsko organizacijo.

Prihodnost vrha
Finski premier Matti Vanhanen je pred 10. obletnico foruma ASEM, ki povezuje države EU-ja in Azije, napovedal, da se bodo udeleženci pogovarjali o trgovinskih odnosih, ne bodo pa se izognili niti občutljivim političnim vprašanjem. Med te spadajo embargo na izvoz orožja na Kitajsko, uveden po pokolu na Trgu nebeškega miru leta 1989, spoštovanje človekovih pravic v azijski regiji, vprašanje Mjanmara pa tudi vprašanje Severne Koreje in njenega jedrskega programa.

Premier Janša je na tovrstnem shodu, ki je vsaki dve leti, prvič. Ocenil je, da je zasedanje priložnost, kjer je mogoče odpreti vse teme in nekatere tudi rešiti.Ob robu se je srečal tudi s singapurskim premierjem Lee Hsien Loongom.

Prav tako se bo vrh spopadel z vprašanjem širitve evroazijskega foruma ASEM. EU pričakuje, da bosta članici po vstopu v povezavo leta 2007 ali 2008 postali tudi Bolgarija in Romunija, azijske države pa bi rade videle tudi sprejem še nekaterih azijskih držav, kot sta Indija in Pakistan. Azijske članice ASEM so ta trenutek Japonska, Kitajska in Južna Koreja ter deset držav Zveze jugovzodnih azijskih držav (ASEAN), ki so Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajska in Vietnam.