Popoldne so bili novi protesti proti Orbanovi politiki do Evrope. Foto: Reuters
Popoldne so bili novi protesti proti Orbanovi politiki do Evrope. Foto: Reuters
Madžarski premier Viktor Orban je prepričan, da odločitev Evropskega parlamenta ne predstavlja "nobene nevarnosti", saj naj bi šlo le za poskus oslabitve Madžarske kot "simbola upora proti migracijam". Napovedal je, da bo Budimpešta v ponedeljek odločila, kako bo izpodbijala veljavnost glasovanja. Foto: Reuters
"Zdaj mora komisija govoriti z Madžarsko. Obstajajo očitki in obtožbe, ki jih je treba preučiti. Ni dokaza in ne sodbe. Jaz nisem sodnik," je dejal kancler Kurz. Foto: Reuters

Evropski poslanci so poročilo o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem sprejeli s 448 glasovi proti 197, 48 se jih je vzdržalo. Budimpešta vztraja, da bi bilo pri ugotavljanju dvotretjinske podpore, ki je potrebna za sprožitev 7. člena pogodbe EU-ja, treba upoštevati tudi vzdržane poslanske glasove, zato glasovanje po njenem prepričanju ni veljavno.

Madžarski premier Viktor Orban je prepričan, da odločitev Evropskega parlamenta ne predstavlja "nobene nevarnosti", saj naj bi šlo le za poskus oslabitve Madžarske kot "simbola upora proti migracijam". Napovedal je, da bo Budimpešta v ponedeljek odločila, na kakšen način bo izpodbijala veljavnost glasovanja.

"Močno razumem madžarske argumente," je danes dejal Strache. "Glede na to, da je pravna podlaga za odločitev Evropskega parlamenta glede 7. člena nejasna, je zunanja ministrica po posvetu z menoj danes pozvala pravno službo Sveta EU-ja, naj zavzame jasno stališče do tega, in sicer še preden se s tem vprašanjem ukvarja Svet EU-ja," je dodal.

Zunanje ministrstvo je po poročanju agencije APA potrdilo, da je Kneisslova (FPÖ) to tudi storila. Zahtevo za pravno preveritev so predali prek avstrijskega predstavništva v Bruslju.

Če bodo izpeljali postopek zoper Madžarsko, se bo po ocenah Stracheja poglobil razkol med vzhodno in zahodno Evropo, namesto da bi ga "z razumevanjem" poskušali odpraviti. "Še posebej vzhodnoevropske države, kot je Madžarska, ki je trpela pod Sovjetsko zvezo in s številnimi žrtvami izbojevala svojo današnjo svobodo in demokracijo, nočejo znova doživeti patronata in sprejemanja odločitev od zunaj, tokrat iz Bruslja," je dejal.

Kancler Sebastian Kurz, ki prihaja iz desnosredinske ljudske stranke (ÖVP), meni, da je na potezi Evropska komisija. "Zdaj mora komisija govoriti z Madžarsko. Obstajajo očitki in obtožbe, ki jih je treba preučiti. Ni dokaza in ne sodbe. Jaz nisem sodnik," je dejal v pogovoru za današnjo izdajo časopisa Kleine Zeitung.

Socialdemokrati: Svobodnjaki so ponoreli
Opozicijski socialdemokrati (SPÖ) so ogorčeni. Svobodnjaki "so ponoreli", je sporočil njihov predstavnik za zadeve EU-ja Jörg Leichtfried. Po njegovih ocenah mora kancler "naglo spraviti zunanjo politiko FPÖ-ja pod nadzor in se postaviti v bran temeljnim vrednotam EU-ja", saj so takšne poteze, kot je današnja glede Madžarske, "skrajno sramotne za avstrijsko vlado v zelo pomembnem obdobju predsedovanja EU-ja".

Evropski parlament je v sredo sprejel poročilo, ki Budimpešto obtožuje utišanja neodvisnih medijev in intelektualcev, odstranitve neodvisnih sodnikov, onemogočanja nevladnih organizacij in razmaha korupcije. S tem je prvič v zgodovini začel postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU-ja, katerega skrajni ukrep bi bil odvzem glasovalnih pravic Budimpešti. Odločitev morajo zdaj potrditi še države članice EU-ja.

Poljska in Češka sta že napovedali, da bosta blokirali vsakršne sankcije proti Madžarski.

Novi protesti proti Orbanu
V Budimpešti so se danes znova zbrali nasprotniki Orbana. Protest, ki se ga je udeležilo okoli 2.000 ljudi, so pripravile leve opozicijske stranke, madžarski socialisti (MSZP) in stranki Demokratična koalicija (DK) in Dialog za Madžarsko (PM). Protestniki so izrazili nasprotovanje po njihovih navedbah do Evrope sovražni politiki Orbana. "Madžarske ne gre enačiti z Viktorjem Orbanom" in "Za evropsko Madžarsko" sta dve izmed gesel, ki so jih vzklikali protestniki.