Poročilo Sargentinijeve med drugim očita vladi madžarskega premierja Viktorja Orbana napade na medije, manjšine, nevladne organizacije in jo obtožuje odstranitve neodvisnih sodnikov ter kršenja vladavine prava. Foto: Reuters
Poročilo Sargentinijeve med drugim očita vladi madžarskega premierja Viktorja Orbana napade na medije, manjšine, nevladne organizacije in jo obtožuje odstranitve neodvisnih sodnikov ter kršenja vladavine prava. Foto: Reuters
S potrditvijo poročila so poslanci prvič v zgodovini začeli postopek za sprožitev 7. člena pogodbe o Evropski uniji, katerega skrajni ukrep je odvzem glasovalnih pravic članici, za kar pa je potrebno soglasje. Foto: Reuters

Poljska, ki nasprotuje odločitvi Bruslja. Evropski poslanci so namreč zaradi kršitve temeljnih evropskih pravic podprli postopek proti Madžarski.

"Vsakršna dejanja, usmerjena proti državi članici, le poglabljajo razlike v EU-ju in povečujejo nezaupanje državljanov v evropske institucije," so še zapisali v sporočilu za javnosti s poljskega zunanjega ministrstva.

Poročilo nizozemske evropske poslanke Judith Sargentini iz vrst Zelenih Budimpešto obtožuje utišanja neodvisnih medijev in intelektualcev, odstranitve neodvisnih sodnikov, onemogočanja nevladnih organizacij in razmaha korupcije.

Podporo Madžarski je izrekel tudi češki premier Andrej Babis.

Evropski poslanci so tako v sredo v Strasbourgu s 448 glasovi potrdili poročilo Sargentinijeve o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem, s čimer so prvič v zgodovini začeli postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU-ja. Odločitev Evropskega parlamenta morajo zdaj potrditi še države članice Evropske unije. Budimpešta meni, da gre za malo maščevanje. V primeru Madžarske je zanimivo, da Evropska komisija do zdaj še ni predlagala uporabe 7. člena, kar je storila v primeru Poljske, čeprav se kršitve na Madžarskem pojavljajo že bistveno dlje.

Skrajni ukrep: odvzem glasovalnih pravic
Proti članici se 7. člen pogodbe EU-ja sproži, če se prepoznajo kršitve osnovnih vrednot Evropske unije, ki so navedene v 2. členu Lizbonske pogodbe, med njimi so enakopravnost, svoboda, demokracija, vladavina prava ter spoštovanje človeške dostojanstvenosti in pravic. Postopek po 7. členu je kompleksen. Skrajni ukrep je odvzem glasovalnih pravic, za kar pa je potrebno soglasje, ki ga v primeru Poljske ni, saj je Orban že na začetku napovedal veto na takšno odločitev. V zameno lahko verjetno zdaj pričakuje podobno zagotovilo Poljske.

Madžarska.: Izid glasovanja je "sleparski"
Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je na novinarski konferenci v Budimpešti dejal, da je sprejetje poročila maščevanje promigracijskih politikov. "Madžarska in madžarski narod sta bila kaznovana, ker smo pokazali, da migracije niso potrebne in da jih je mogoče ustaviti". Dodal je, da je izid glasovanja "sleparski" in da bi morali glasove vzdržanih v skladu z evropskimi pravili šteti kot glasove proti poročilu.

Napovedal je, da bo madžarska vlada proučila možnosti za pravne postopke. Kot je še menil, je današnja odločitev v Evropskem parlamentu pokazala, da so politiki, ki so za migracije, v Evropskem parlamentu v večini. "To smo že vedeli, a danes se je izkazalo, a so zagovorniki migracij v večini tudi znotraj Evropske ljudske stranke," je še dejal.