Angela merkel, Francois Hollande, v ozadju Jose Manuel Barroso. Foto: EPA
Angela merkel, Francois Hollande, v ozadju Jose Manuel Barroso. Foto: EPA
EU uvaja skupni nadzor nad bankami

Enotni nadzor nad vsemi bankami v evrskem območju bo tako dejansko zaživel v prihodnjem letu. Do konca tega leta naj bi bil nared pravni okvir za zagotovitev nadzornega mehanizma, počakati pa bo treba tudi na neposredno dokapitalizacijo evropskih bank iz sredstev stalnega mehanizma za pomoč evru.

Eno od osrednjih francosko-nemških razkhajanj glede bančne unije so razrešili s kompromisnim časovnim načrtom in s prenosom dela nadzora na državne regulatorje. Francija se je zavzemala za to, da bi bil enotni nadzor vzpostavljen do konca leta, Nemčija pa je poudarjala, da je kakovost pomembnejša od hitrosti. Kompromis predvideva, da bi bil pravni okvir za enoten mehanizem nadzora dogovorjen do konca leta, veljal naj bi od januarja, nadzor, ki naj bi ga izvajala Evropska centralna banka, pa naj bi bil dejansko vzpostavljen pozneje v letu 2013


Kot je dejal predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy bo neposredna dokapitalizacija bank iz sredstev stalnega mehanizma za pomoč državam z evrom mogoča, ko bo vzpostavljen učinkovit sistem bančnega nadzora, pri čemer je pozval evrsko skupino, da naj pripravi natančna merila za delovanje.
Po besedah nemške kanclerke Angele Merkel bo predlog posebnega evrskega proračuna oziroma fiskalne zmogljivosti, kot imenujejo poseben sklad, s katerim naj bi spodbujali oz. podprli reforme, pripravljen decembra. O nemškem predlogu za superkomisarja, ki bi imel možnost zavrniti neustrezne proračune držav, niso govorili.
Voditelji evrskega območja še niso sprejeli odločitve glede naslednjega obroka pomoči za Grčijo, predsednik Francois Hollande pravi, da je prihodnost Grčije v evrskem območju verjetna, a še ni popolnoma zagotovljena. V skupni izjavi so pozdravili odločnost grške vlade, da uresniči dane obljube, in izrazili pohvalo požrtvovalnosti Grkov. Odločitev o nadaljnji pomoči Grčiji naj bi bila sicer odvisna od pozitivnega poročila trojke posojilodajalcev - poročilo naj bi bilo končano v nekaj dneh.

Iz Bruslja Matjaž Trošt, Druga jutranja kronika, RA Slovenija

EU uvaja skupni nadzor nad bankami