Barnier je v pogovoru z novinarjem Alijem Aslanom opomnil, da pogajanja o brexitu pomenijo izgubo za obe strani. Foto: BoBo
Barnier je v pogovoru z novinarjem Alijem Aslanom opomnil, da pogajanja o brexitu pomenijo izgubo za obe strani. Foto: BoBo
Barnier o poteku brexita

Glavni gost letošnjega srečanja na Bledu je znova ponovil, da bi bilo najbolje, če Velika Britanija ne bi izstopila, zdaj pa je treba poskrbeti za "urejeno ločitev." "Ko gledamo geopolitični položaj, bi bilo morda bolje, če bi ostali skupaj. A Velika Britanija se je odločila oditi in to odločitev moramo spoštovati," je dejal.

Po njegovih besedah so pogajanja z Londonom težka in kompleksna, a je zanikal kritike, da je v pogajanjih z Britanci "pretrd". "Ne gre za dogmatizem in nobene želje po kaznovanju ali maščevanju ni. Oni zapuščajo EU, ne zapušča EU Velike Britanije. Gre za to, da je treba spoštovati pravila enotnega trga," je poudaril.

Kot je poudaril, ni mogoče, da bi Britanci z enotnega trga vzeli samo nekatere stvari, drugih pa ne. "Ne moreš imeti svobodnega pretoka blaga, ne da bi imel tudi svobodni pretok ljudi," je ponazoril Barnier in poudaril, da so "pravila enaka za vse".

Izpostavil pa je še, da so pogajanja o brexitu "negativna pogajanja", kjer ne bo nihče zmagal. "Gre za položaj 'lose-lose' in nobene dodane vrednosti ne bo iz tega," je še dejal na voditeljskem panelu letošnjega BSF-ja, ki je posvečen iskanju rešitev za premagovanje razlik.

London: Dogovor oktobra
Na njegove besede na Bledu so se že odzvali v uradu britanske premierke Therese May. Njen tiskovni predstavnik je dejal, da je Velika Britanija osredotočena na sklenitev dogovora v oktobru. "Osredotočamo se na zagotovitev sklenitve dogovora oktobra in k temu težimo," je dejal tiskovni predstavnik in dodal, da smo bili v poletju priča pospešitvi pogajanj.

Barnier o poteku brexita