Evropska unija
Brexit
EU in Velika Britanija imata različne poglede na prehodno obdobje po brexitu. Britanci naj bi si želeli časovno odprtega prehodnega obdobja, EU pa želi to fazo končati v najkrajšem času. Foto: EPA
Michael Barnier
Glavni pogajalec EU-ja opozarja, da pogajanja potekajo prepočasi in da so britanske zahteve "čista iluzija". Foto: Reuters
Bruselj
Ministri za evropske zadeve so v Bruslju pregledali stanje v pogajanjih o brexitu. Foto: Reuters

Dodaj v

Barnier podprl Tuska: Britanski načrti za prehodno obdobje so čista iluzija

Velika Britanija in EU z različnimi pogledi na prihodnost
27. februar 2018 ob 19:11,
zadnji poseg: 27. februar 2018 ob 20:16
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Glavni pogajalec Evropske unije o brexitu Michel Barnier je znova posvaril Veliko Britanijo glede njenih stališč v povezavi s prehodnim obdobjem in prihodnjimi odnosi ter zatrdil, da prehodno obdobje ne more ostati časovno odprto.

Ministri EU-ja za evropske zadeve so na sestanku brez Velike Britanije pregledali stanje v pogajanjih o brexitu, potem ko na prejšnjem pogajalskem krogu pred dvema tednoma ni bilo bistvenega napredka.

Glede prihodnjih odnosov med Unijo in Veliko Britanijo se je Barnier pridružil ocenam, da so trenutno znana britanska stališča glede tega iluzija.

Na zasedanju ministrov je predstavil osnutek izstopnega sporazuma, ki ga bo v sredo obravnaval kolegij Evropske komisije. V njem 120 strani in 168 členov pokriva tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter tudi prehodno obdobje.

Načelni dogovor o treh prednostnih ločitvenih vprašanjih sta strani dosegli decembra lani, a ga je treba še prenesti v pravno besedilo. Osnutek pravnega besedila o prehodnem obdobju je komisija objavila pred nekaj tedni. Vse to je zdaj združeno v osnutek ločitvenega oziroma izstopnega sporazuma.

Nesoglasja glede prehodnega obdobja
Barnier je ob tem znova opozoril na bistvena nesoglasja v povezavi s prehodnim obdobjem, ki še vedno obstajajo, na primer glede trajanja tega obdobja, glede obravnave državljanov, ki pridejo na Otok pred ali med tem obdobjem, ter glede možnosti Britanije, da nasprotuje novi zakonodaji, ki se bo sprejemala v tem obdobju.

EU želi kratko in časovno omejeno prehodno obdobje, torej obdobje od izstopa Britanije do uveljavitve novega sporazuma o odnosih med stranema. V pogajalskih izhodiščih ga je omejila na konec decembra 2020, ker to sovpada s koncem sedanjega večletnega proračuna Unije.

Britanska premierka Theresa May je pred meseci izrazila željo, da bi prehodno obdobje trajalo približno dve leti, a glede na nedavno britansko vladno gradivo naj bi bilo to obdobje časovno neomejeno. "Zdi se, da želi Britanija ohraniti časovno odprto prehodno obdobje, kar ni mogoče," je opozoril glavni pogajalec EU-ja.

Britanski načrti "čista iluzija"
Barnier je podprl oceno predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, da so trenutno znani britanski načrti za odnose z Unijo po brexitu, ki naj bi po bruseljskem tolmačenju temeljili na načelu prebiranja najboljšega z notranjega trga, "čista iluzija". "Združeno kraljestvo ve, kakšna so pravila, saj jih je preteklih 40 let pomagalo oblikovati," je ob tem pripomnil.

Tusk je prejšnji petek tudi opozoril, da bo EU marca objavil izhodišča za pogajanja o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom, tudi če britanska stran ne bo pripravljena. Unija sicer čaka na petkov govor britanske premierke Therese May, ki naj bi podrobneje opredelila britanska stališča do prihodnjih odnosov.

Britanska vlada naj bi si po poročanju britanskih medijev prizadevala za dogovor na podlagi tridelnega pristopa: na nekaterih področjih naj bi spoštovala pravila Unije, na nekaterih bi jih delno spoštovala, na nekaterih pa ta zanjo ne bi veljala. V EU-ju ta pristop odločno zavračajo, saj ni mogoče med pravili delovanja skupnega gospodarskega območja izbrati najugodnejših, manj ugodne pa preprosto zavreči.

Pričakovanja EU-ja od govora Therese May so "razumna in ne previsoka", je dejal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič, ki je v razpravi zastopal Slovenijo. V EU-ju po njegovih besedah ne pričakujejo, da bo Mayeva zelo podrobna.

Jesen se bliža ...
Barnier, ki že vseskozi poziva k jasnejšim britanskim stališčem, je tudi znova opozoril, da čas teče in da se bliža jesen, ko naj bi bil izstopni sporazum dorečen.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
KLIPAN
# 27.02.2018 ob 20:21
Brexit je samo še en dokaz več kaj se zgodi, ko ljudje nasedajo desničarskim puhlicam.
Roky89
# 27.02.2018 ob 21:06
Jah, to se pa zgodi, ko politiki brezglavo odreagirajo na POSVETOVALNI referendum, ki se ga je udeležilo 72 % volilnega telesa in katerega rezultat je bil 52:48. Namesto, da bi stopili nazaj, si ogledali celotno sliko, upoštevali demografsko in geografsko porazdelitev glasov in stopili volilcem naproti ter jih vprašali kaj TOČNO bi radi imeli in ZAKAJ so glasovali tako kot so. So se raje prestrašeni in presenečeni šli populiste, nastavili nesposobno predsednico vlade, pustili brexitarjem, da so se poskrili v svoje luknje in brez večjega premisleka sprožili 50. člen Pogodbe o Evropski uniji 9 mesecev kasneje. V teh 9ih mesecih pa se ni dogajalo nič drugega kot brezvezno govoričenje. Ni bilo niti ene državljanske konzultacije ali javne konference. Ni bilo anket, ni bilo resnih analiz. Nič.
No,... so pa nam dali selo dober model kaj NE početi v primeru neumnih referendumov. Posvetovalni in zakonodajni referendumi so različni z razlogom. Demokracija pa nikakor ni vladavina 50,001+ %, ampak je vladavina ljudstva. Upoštevati moraš obe strani in isto bi moglo veljati, če bi bil rezultat obraten, ker to le kaže na zelo razklano družbo in ne na nezadovoljstvo s tem o čemer glasuješ.
DrKult
# 27.02.2018 ob 23:20
DrKošarke "hehe ne skrbite vi za angleže. prej bo eu razpadla kot šla angljia po gobe"

Anglija morda ne, Zdruzeno Kraljestvo pa mogoce. Anglija zna dejansko res ostati sama, ker se v primeru hard Brexita obetajo referendumi na Skotskem in Severni Irski.

Brexit je tipicni pokazatelj tega, kaj se zgodi, ce das ljudem v roke moc glede necesa, o cemer nimajo pojma. Kampanja remain je morala prodati komplicirano resnico, kampanja leave pa zgolj preprosto laž. O ostanku v EU so odlocali ljudje, ki nimajo najosnovnejšega pojma o tem, kako funkcionira in verjamejo, da je antidemokratična.

Želeli so si neodvisnosti, upali so na Trumpovo pomoč, ker je le-ta to tudi ponujal. Par dni po glasovanju pa se je oglasil Wilbur Ross, Trumpova lutka, ki je VB prijazno povedal, da bodo morali v zameno za trade deal "opustiti nekatere nepotrebne standarde", s katerimi je ciljaj predvsem na prehranske standarde. Ko so ga novinarji vprašali, če ima v mislih klorirane piščance in s hormoni nafilano govedino, je odgovoril, da o specifikah ne more govoriti, a da so evropski standardi tudi na podrocju prehrane nerazumljivi.
Indija v zameno za FTA pricakuje vzajemno liberalizacijo svobode gibanja (sicer omejeno, pa vendar).
Hard Brexit bi jih pa čisto povozil - za začetek googlaj "Most Favoured Nation" in odpri link od uradne strani WTO, pa bo marsikaj jasno. Meja z Irsko, manko zakonodaje za letalstvo, izguba 762 mednacionalnih dogovorov, ki jih ima EU, izgubijo euro clearance, Japonci bodo selili proizvodnjo avtov na celino, banke se selijo.
Funt je dozivel enormen padec v vrednosti in ceprav se doloceni fanatiki tolazijo, da jim to izboljsuje izvoz, oni s pridobljenim denarjem vseeno ne morejo kupit, kolikor so lahko prej. Penzionerji, ki zivijo na kontinentu zaradi neugodnega menjalnega tecaja prejemajo 20-25% nizje penzije.

Lustno je nekaj moralizirat in se delat pametnega o hudobni EU. Malo tezje jo je v globalnem Svetu nadomestiti. UK je mala riba med morskimi psi. EU je od vseh morskih psov dalec najmanj krvolocen in dalec najbolj razumevajoc. Ostali te raztrgajo v sekundi.
Torrent
# 27.02.2018 ob 20:27
Nič prehodno, ven je ven. Adijo!
Torrent
# 27.02.2018 ob 20:25
Ni tu nič prehodno, ven je ven. ADIJO!
zekinho
# 27.02.2018 ob 22:47
Nekateri so glasovali ZA, ker so hoteli pokazati zobe vladajočim, potem pa so bili šokirani, ker so dejansko pomagali izglasovati Brexit.
Nimrod no.1
# 27.02.2018 ob 22:22
A so še zmeraj tukaj??

Vrzite jih ven!!!
kreden2
# 28.02.2018 ob 14:41
Aprila

Ok, ni mi jasno kako si predstavljaš, da bo pa angleški izvoz v EU po prehodnem obdobju brez carin. Če bodo EU izdelki v UK predmet carin in bodo posledično nekonkurenčni, bo to prav tako obratno. Ne vem če ni za angleže EU trg največji izvozni cilj? Angleži ciljajo, da bodo s posameznimi državami podpisovali trgovinske sporazume, samo vprašanje je če je to smotrno za posamezne države članice. Ko je blago enkrat v EU ni več predmet carin, tako da ne vem, če bodo posamezne države sklepale posamezne trgovinske sporazume z angleži.
DrKult
# 28.02.2018 ob 17:13
Aprila, na kilometer se ti vidi, da NIMAŠ POJMA o tem, kako EU funkcionira.

1. VB bi lahko EU migrante že sedaj deportirala po EU zakonodaji, če se le-ti prilepijo na njihovo socialko, oziroma če sine najdejo službe. Tega pač ni počela. To je krivda britanske vlade, ne EU

2. Deportacijo neevropskih ilegalnih migrantov je blokiralo Evropsko sodišče za človekove pravice, le-to pa NI DEL EVROPSKE UNIJE. Za božjo voljo, kaj to moramo ljudje res 10000x ponovit, da si boste dali nepismeni dopovedat? Kako lahko vedno vnovič ponavljate eno in isto iz blesavih rumenih cajtngov z Otoka, če vam je več kot jasno pokazano, da je govora o sodišču, KI NIMA Z EU NIČ!!!

3. VB je izgubila velik del industrije zaradi globalizacije na splošno in ne zaradi EU. Izgubila jo je predvsem na račun Kitajske, ki ni članica Unije, enako kot čisto vse druge razvite države na Svetu, od Japonske pa do ZDA.

4. In kaj potem, če se bodo nemški in francoski avti podražali? Podražali se jim bodo tudi vsi drugi avti, ker svojih avtomobilov praktično ne proizvajajo. Ne morejo pa se odločit za preferencialno liberalizacijo za japonske avtomobile in hkrati diskriminirajo proti evropskim, ker bi to bilo v neskladju s prvim členom pravilnika WTO.

5. EU ni avtokratska. Še petnajstič. Komisija, ki je imenovana s strani IZVOLJENIH vlad zakone samo PREDLAGA. Nato jih mora izglasovati IZVOLJENI Svet Ministrov s kvalificirano večino in za njim še IZVOLJENI Evropski Parlament. Komisija ne more mimo demokratičnega postopka narediti popolnoma NIČ.

Vsi znamo našteti aktualne težave, s katerimi se soočamo. Malo težje pa je ponuditi rešitve. In Brexit bo jasni pokazatelj, da izstop iz EU težav ne reši, temveč jih samo še nesramno poslabša.
Roky89
# 28.02.2018 ob 15:54
@Kreden2

Aja, pa še tole. Države članice EU imajo skupno carinsko območje in trg. To pomeni, da morajo tudi imeti skupno mednarodno trgovinsko politiko. Nihče izven Unije ne more s posameznimi članicami sprejemati dvostranskih trgovinskih sporazumov, ker so članice to pristojnost prenesle na Evropsko komisijo. To pa so storile zato, ker se bi drugače carinska unija in skupni trg izrodila in postala nemogoča za nadzorovanje izdelkov in cen. Tudi več nebi imela smisla, ker bi vsaka država počela kar hoče. Tega pa ne more za normalno funkcioniranje zadev.
Roky89
# 28.02.2018 ob 15:51
@Aprila

Slabo poznaš materijo, marsikaj pa direktno odnašaš iz tabloidov, kjer videvaš goreče podpornike Brexita. Pobrskaj še malo po bolj normalnih portalih, pa boš mogoče kej uvidela.
EU, v tem kontekstu Komisija, bolj težko postaja avtokratska, ker dobiva svojo moč nad državami članicami OD taistih držav članic. Komisija izvaja te naloge, ki so ji bile prenesene S STRANI držav članic v pogodbah in dogovorih znotraj Evropskega sveta.
Francoski in Nemški izdelki bodo v primeru carin res imeli višje cene, vendar bo to šlo bolj na škodo tamkajšnjih potrošnikov, ki si te izdelke želijo. Sej, mogoče bodo prešli na Toyote, če jih bodo Japonci še proizvajali v UK, vendar to težko zamenjaš za Mercedesa ali BMWja. Tudi bo Britanskim potrošnikom verjetno padla raznolikost ponudbe, s tem konkurenca in vse kar to potegne s seboj.
Ne vem zakaj vpletaš padlo samozadostnost Slovenije v to, kot da ima to v tem kontekstu kakšno vezo. Svobodni trg ni noben GARANT blagostanja in uspešnosti države in njene populacije. Ta se more tudi malo potruditi in kaj narediti. To, da je naša samozadostnost padla za 40 % pa je bolj krivo to, da so ljudje začeli opuščati kmetijstvo in nehali kupovati domače izdelke, ker je bilo bolj fency kupit jabolko iz Španije, kot pa iz Lendave.
Z migracijami v UK ima EU bolj malo veze, saj ima ta že od vsega začetka v EU poseben status in ni del Schengna. Poleg tega pa imajo države EU vso pravico deportirati nelegalne migrante in državljane EU, ki so storili kazniva dejanja, samo poslužit se je morejo in to storiti humano. Večina humanitarnih stvari, ki pa tako "hudo" ovira Uk pa ne izhaja iz prava EU, ampak iz Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki je v veliki meri zrasla na britanskem zelniku in je bila sprejeta v Svetu Evrope - separatni inštituciji.
Več o DEJSTVIH migracij v UK pa najdeš tukaj: https://fullfact.org/immigration/eu-migration-and-uk/ za boljšo sliko.
Upoštevati pa moraš tudi, da živi in službuje več kot milijon ljudi v državah članicah EU. Večji del je penzionistov in vedno več britanskih državljanov si pridobiva državljanstva drugih držav članic. Predvsem popularna so irska, francoska, nizozemska in nemška državljanstva. In o teh stvareh poroča tudi Express.
Kot si rekel - pomembna je perspektiva. Še bolj važno pa je, da nimaš samo ene, ampak cel kup.
Verjameš pa da v zaprtem trgu stvari bolje funkcionirajo, saj ljudje pol raje kopujejo to kar je od njih samih. Logika je krepko zgrešena, ker se s tem ljudi SILI v kupovanje nečesa kar mogoče nočejo, vendar je pač kot edino na voljo. Takšni tipi trgov so do sedaj še vedno stagnirali in na dolgi rok krepirali.

@Symreb
V redu. Pol pa glej statistike le iz svojega zornega kota, ali pa jih sploh ne glej. Sej verjamem, da se tebe Brexit ne tiče.

@Kreden
Imaš kar prav. Aprila sanja o nekih zaprtih trgih, ki še niso nikoli funkcionirali, ker totalno odmislijo dejstvo, da ljudje ne kopujejo le stvari, ki jih rabijo in da te stvari ponavadi prinašajo najnižjo dodano vrednost v smislu denarja in blagostanja, ampak da si tudi kopujejo stvari, ki si jih želijo. To je zelo socialistična logika. "Zakaj bi pa ljudje kupovali iPhonexy, če pa imajo na voljo ta ukPhoneyz. Sicer nima istih funkcij in ima slab ekran in kamero, a kaj hočejo. Telefon je."
Roky89
# 28.02.2018 ob 12:53
@aprila
Odvisno katere portale bereš. Daily mail in Daily express imata taksno populacijo. Teh tabloidov tudi nihče ne bere, ki ima kaj dosti v glavi, ker so že njihovi naslovi in logični sklepi tako bombastično neumni, da ne gre drugače kot jih ne brati.
Pa seveda se pogovarjamo o ANGLEŠKIH BREXITOVCIH, ki pa NE predstavljajo celotne populacije UK, še manj pa tisti del populacije, ki se zaveda posledic in da ne more iti vse kar na ho-ruk. Še posebej, ker moraš upoštevati gospodarstvo, delovna mesta in Severno Irsko. Njim je za to vseeno, ker se jim gre le za brexit, ne pa za to kako bodo stvari funkcionirale po njem.
kreden2
# 28.02.2018 ob 11:00
@johann
Čez 20 let se bo videlo, da so se Angleži odločili prav. Mogoče jim bo par let res šlo slabše, ampak kasneje pa veliko bolje, kot če bi ostali v EU.

Dobr si ti tole v enem stavku rešil problem, s katerim se komplet angleška vlada ukvarja že deset let.
GORILA
# 28.02.2018 ob 10:58
@symreb
Tipični levičarji, uvažate si volilce potem si pa še drznete, da pametujete ostalim.

...daj no, večina britanskih priseljencev, ki imajo volilno pravico, in nimajo nobene povezave z migracijami zadnjih nekaj let (ker ti sploh še ne morejo imeti volilne pravice...), so uvozili desničarji z Tečerco na čelu...
...tipično desničarsko, zamešate, da zasmrdi, potem pa kažete na druge!
symreb
# 28.02.2018 ob 14:06
@Roky89
"Z demografsko sliko sem predvsem mislil na starostno strukturo volilnega telesa in kdo je glasoval kako."
Aha, torej migranti in njihovi otroci so bolj pomembni, kot pa domačini? ~20% vseh "mladih" so migranti ali pa njihovi potomci.

"A brexit so glasovali predvsem starci in neizobraženci"
Zanimivo, kako se razbija statistika, da se le pokaže, kar se želi. Tipično levičarsko. Boš še povedu, da najbolj neizobražen, reven in kriminalen del prebivalstva glasoval proti Brexitu? Aha, to se ti pa ne ujema s tem, kar govoriš. Bomo, kar pri povprečjih ostal, ane?

Ostala sranja mi je pa žal, da sem sploh prebrou, ker so navadna nabijanja. Povej kolegu adminu, da nej briše še naprej.
Aprila
# 28.02.2018 ob 13:58
Roky89,
Angleži se še predobro zavedajo posledic Brexita, ali bolje posledic ostati član EU, ki postaja čedalje bolj avtokratska. Pri tem pa je potrebno upoštevati tudi da je Anglija v Evropi predstavlja enega izmed največjih trgov, ter da je eden izmed večjih uvoznikov francoskih in nemških izdelkov, ki bodo zdaj zaradi carine težje konkurirali domačim izdelkom, ter da so tako kot Slovenija, ki je bila v vstopu v EU 70% samozadostna, zdaj je samo 30%, zaradi 'odprtega' trga izgubila velik del industrije, medtem ko je istočasno z denarjem angelških davkoplačevalcev subvencijonorala industrijo v drugih državah. Industrija jekla je zelo lep primer tega.
Pa ne pozabimo na to da se jim zaradi povečanega prebivalstva zaradi migracij podira socialni sistem, da je njihova NHS na robu zloma, da se vrednost dela na trgu dela manjša, da so stanovanja čedalje bolj draga, in najbolj na udaru niso starejši, ampak mlajši, saj tako kot pri nas težko najdejo zaposlitev za dostojno plačo, ter si težko ustvarijo svoj dom. Ampak kam naj se pa oni izselijo? Tako da, vse je stvar prespektive in verjamem, da mladi bolj profitirajo z boljšimi plačami in z cenovno bolj ugodnimi stanovanji in z manj obremenjim javnim proračunom in z manjšim javnim dolgom, kot s tem da jim ni za evropske izdelke potrebno plačati carine, ali da imajo manj birokratskih ovir če hočejo študirati ali potovati v tujino.

Ko bo Anglija dokončno izstopila iz EU bodo določeni sektorji industrije in populacije doživeli kar nekaj pretresov, vendar verjamem da jim na dolgi rok ne bo nič hudega. Pa končno bodo lahko začeli deportirati ilegalce in migrante ki so storili zločine, nekaj kar jim je EU sodišče v veliko primerih onemogočil. Vendar pa bodo morali zato kar hudo pritisniti na sedanjo oblast, ki glede na medije bi rada ostala pod pristojnostjo EU sodišč.
Roky89
# 28.02.2018 ob 13:07
@symreb
Z demografsko sliko sem predvsem mislil na starostno strukturo volilnega telesa in kdo je glasoval kako. ZA brexit so glasovali predvsem starci in neizobraženci. Prvi, ki sanjajo o nekdanjem imperiju in itak ne bodo dolgo čutili posledic in tisti ki ne razumejo ne gospodarstva in še manj mednarodno trgovino. Zato pa je tudi tulk hujskanja za neke simplistične rešitve, čeprav so te nemogoče.
V UK je ogromno ne-EU državljanov, ki iz UK ne bodo odšli zaradi brexita. Sem spadajo: pakistanci, afganistanci, indijci, kitajci, karibčani, ljudje iz Afrike in drugi prebivalci nekdanjega Britanskega imperija.
Pač, posledice teh odločitev bodo nosili mladi. Mladi, ki bodo verjetni odrezani iz raznoraznih programov za izmenjave, ki na delu in potovanjih v EU več ne bodo imeli istih pravic kot so jih imeli njihovi starši in stari starši. Mladi, ki bodo plačevali za carine, ki ne bodo mogli normalno funkcionirati koker bodo stopili na kontinent ali pa prek meje na Irskem otoku.
Sej bo trgovinski sporazum in sej bodo dvostranski dogovori, a to ne bo nikoli niti slučajno isto kot članstvo v Uniji, kot to kar so imeli taisti starci, ki so jim izglasovali brexit. Ki so zanje odločali o njihovi prihodnosti.
kreden2
# 28.02.2018 ob 11:06
Jah no, angleški plan pri uvažanju "imigrantov" se je malo izjalovil. Ko so se s tem na veliko začeli ukvarjat na afriškem kontinentu nekje v 17st, niso ravno imel načrta, da bo imigrantom potrebno plačevati socijalo in nezaposlenost. Malo se jim toži po starih časih, po moje.
GORILA
# 28.02.2018 ob 10:55
@johann
Čez 20 let se bo videlo, da so se Angleži odločili prav. Mogoče jim bo par let res šlo slabše, ampak kasneje pa veliko bolje, kot če bi ostali v EU.

Nostradamus?
Baba Vanga?
Simpsonovi?
symreb
# 28.02.2018 ob 10:27
"da bi stopili nazaj, si ogledali celotno sliko, upoštevali demografsko in geografsko porazdelitev glasov in stopili volilcem naproti ter jih vprašali kaj TOČNO bi radi imeli in ZAKAJ"
Aha.

A bomo pogledal demografsko sliko UK in kako priseljenci glasujejo? Saj veš, da domačini večinoma podpirajo izhod iz EU in bi brez 20 let migracij gladko odšli iz nje? Tipični levičarji, uvažate si volilce potem si pa še drznete, da pametujete ostalim.
kreden2
# 28.02.2018 ob 10:15
A bejž no, v bistvu bi oni neomejeno ostal v EU, sam da ne bi plačeval ... dobr to ... kdo pa ne bi!? To pomeni da tale EU pogruntavščina ni tko slaba, če bi še angleži ostal neomejeno noter. Na Balkanu temu rečejo Hočeš da j.beš, a da ne uđe ... e pa ne može baš.
Aprila
# 28.02.2018 ob 20:46
DrKult,
Malo si poglej primere neuspelih deportacij, ni vedno evropsko sodišče za človekove pravice ki blokira deportacije, ampak tudi EU prost pretok ljudi (https://fullfact.org/europe/explaining-eu-deal-deporting-eu-immigrants/, http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?u
ri=OJ:L:2004:158:0077:0123:en:PDF). Se pa strinjam s tem da je največji problem ne-deportacij prejšnje in sedanje angleške vlade.

Izgleda da verjameš da vstop v EU's prost pretok blaga in ljudi nima čisto nič z izgubo industrije. Okej.

Kar se tiče "Ne morejo pa se odločit za preferencialno liberalizacijo za japonske avtomobile in hkrati diskriminirajo proti evropskim, ker bi to bilo v neskladju s prvim členom pravilnika WTO" VB bo imela take pogoje kot si jih po izposlovala, lahko bodo boljši, lahko slabši, poleg tega pa do zdaj mednarodno sodelovali z dugimi državami preko EU, bodo oni lahko njeni pogoji za mednarodno sodelovanje z državami izven EU boljše. Sama ne verjamem da bo VB kaj na slabšem zunaj EU, a bo prihodnost pokazala kako bo z njo.

Trditev da EU ni avtokratska je pa smešna, še posebno ker je EU ekonomska unija ki naj bi skrbela za prost pretok blaga in ljudi znotraj unije, zdaj pa posiljujejo EU države koliko ljudi izven EU morajo sprejeti, posegajo v suverenost držav,trenutno še posebaj Poljske in Mažarske, hočejo EU vojsko ipd. Pa tudi Viviane Reding, podpredsednica Evropske komisije je že leta 2014 govorila o težnjah ustanovitvi Združenih držav Evrope s komisijo kot vlado in dvema zbornicama - Evropskim parlamentom in" senatom "držav članic," v kateri bi se EU preoblikovala v super državo s parlamentom z oblastjo nad nacionalnim vladnam ki bi bile v tej državi v vlogi občin.
Ampak kaj pa jaz vem, še posebaj ker se bojda že "na kilometer se ti vidi, da NIMAŠ POJMA o tem, kako EU funkcionira."
Aprila
# 28.02.2018 ob 17:09
Roky89,
<i>Kot si rekel - pomembna je perspektiva. Še bolj važno pa je, da nimaš samo ene, ampak cel kup.</I>
Točno tako, in iz tvojih komentarjev je razvidno da se tvoja osredotoča samo na ekonomsko aspect in kot da je EU edini trg s katerim Anglija sodeluje.
Aprila
# 28.02.2018 ob 15:02
Kreden2,
kjer si pa v mojem komentarju videl navedbo da bo "ngleški izvoz v EU po prehodnem obdobju brez carin." Glede na to da Angleži veliko več uvažajo kot izvažajo, ter da se izdelki v top uvozu in izvozu enaki, bodo pač več tega doma prodali.

Kot zanimivost (prevedeno z googlom):
Združeno kraljestvo je deseto največje izvozno gospodarstvo na svetu. Leta 2016 je Združeno kraljestvo izvozilo 404 milijard dolarjev in uvozilo 625 milijard dolarjev, kar je povzročilo negativno trgovinsko bilanco v višini 220 milijard dolarjev. Leta 2016 je BDP Združenega kraljestva znašal 2,62 USD, njegov BDP na prebivalca pa je znašal 42,6 tisoč USD.

Najvišji izvoz Združenega kraljestva so avti (40,6 milijarde dolarjev), pakirana zdravila (21,6 milijarde dolarjev), plinske turbine (19,3 milijarde dolarjev), zlato (15,6 milijarde dolarjev) in deli letal (15 milijard dolarjev) z uporabo revizije leta 1992 klasifikacijo HS (harmonizirani sistem). Najvišji uvozl so zlato (57,9 milijarde dolarjev), avtomobili (45,6 milijarde dolarjev), pakirana zdravila (18,8 milijarde dolarjev), plinske turbine (17,4 milijarde dolarjev) in deli za vozila (15,6 milijarde dolarjev).

Glavne izvozne destinacije Združenega kraljestva so ZDA (61,6 milijarde dolarjev), Nemčija (43,8 milijarde dolarjev), Francija (26,5 milijarde dolarjev), Nizozemska (25,5 milijarde dolarjev) in Irska (22,9 milijarde dolarjev). Najvišji uvozi so Nemčija (94,1 milijarde dolarjev), Kitajska (55,7 milijarde dolarjev), Združene države (55,3 milijarde dolarjev), Nizozemska (40 milijard dolarjev) in Belgija (35,4 milijarde dolarjev).

vir: https://atlas.media.mit.edu/en/profile/c
ountry/gbr/

Tako da ne skrbi ti za Angleže in za konkurenčnost njihovih izdelkov v EU.
Aprila
# 28.02.2018 ob 11:05
Po komentarjih na angleških medijij je jasno da Angleži ki so glasovali za Brexit hočejo čisti rez in jim je bolj pomembna suverenost države in neodvisnost od EU sodišč kot skupni trg, ter da hočejo čim krajše prehodno obdobje, ter se zavzemajo za 'hard brexit'. To da angleški politiki hočejo dolgo prehodno obdobje je rezultat lobiranja bankirjev, podjetnikov in akademikov in organizacij odvisnih od EU subvencij, istih ki so bili že od samega začetka proti odhodu iz EU, in ne angleškega naroda.
sagoza
# 27.02.2018 ob 20:59
"Pričakovanja EU-ja od govora Therese May so "razumna in ne previsoka""

obisk Johnsona v sloveniji ni bil le nedolžen sprehod po ulicah ljubljane, očitno so nas z nečem kupili. Rjavec naj še pred volitvami objasni zakaj takšno stališče slovenske zunajne politke do države, ki nam je naredila velikansko škodo po drugi s. vojni. mogoče pa so se dogovorili da bodo angleži prišli pucat fojbe, če jih naši ne zmorejo sami, saj so sokrivi tega, da so se poboji zgodili. mogoče pa nas z nečem držijo za jajca...če bi imeli v tej državi novinarje vredne svojega poklica potem bi če bil gevara, tako pa je drek na palci.
bistri08
# 27.02.2018 ob 22:43
Evropa - mačeha domačim državam in mati migrantom in ostalim izven EU.

Z VB, ki je del Evrope in ogromno naredila za skupnost, bomo ostro,
s Alahovimi prišleki pa milo in z odprtimi denarnicami.

Ja to pa ne gre !!!
johann
# 27.02.2018 ob 21:38
Čez 20 let se bo videlo, da so se Angleži odločili prav. Mogoče jim bo par let res šlo slabše, ampak kasneje pa veliko bolje, kot če bi ostali v EU.
DrKošarke
# 27.02.2018 ob 21:07
hehe ne skrbite vi za angleže. prej bo eu razpadla kot šla angljia po gobe
Đorđ Buš
# 27.02.2018 ob 21:09
(((EU))) propada
Kazalo